Kraj spora oko komunalija Splendida: Malo oprosta duga, malo kompenzacije

Pred kotorskim Osnovnim sudom u toku je spor u kome “Montenegro stars” tuži Opštinu radi naknade štete, isplate i sticanja bez osnova
62 pregleda 0 komentar(a)
Splendid, Foto: Arhiva "Vijesti"
Splendid, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.11.2011. 10:19h

Sudski spor između kompnije “Monetenegro stars hotels group” i Opštine Budva, oko iznosa komunalija koje je ta kompanija trebalo da uplati na ime izgradnje elitnog hotela “Splendid”, po svemu sudeći biće okončan sudskim poravnanjem po kome Opština treba da izmiri million eura hotelskoj firmi.

Nakon što je 13. jula 2006. svečano otvoren, tada jedini hotela sa pet zvjezdica – “Splendid”, time su započela i dugogodišnja ubjeđivanja ko i koliko kome treba da uplati, te ko je kome dužan.

Pred kotorskim Osnovnim sudom u toku je spor u kome “Montenegro stars” tuži Opštinu radi naknade štete, isplate i sticanja bez osnova.

Vlasnik “Splendida” podnio je dokumentaciju po kojoj je prilikom izgradnje hotela uložio nešto manje od pet miliona eura u opremanje gradskog građevinskog zemljišta. Opština je još ranije obračunala da je “Montenegro stars” dužan da na ime komunalija za izgradnju “Splendida” izmiri tri miliona eura, zaračunavši maksimalnih 265 eura po kvadratu izgrađenog gotovo 40 hiljada kvadrata luksuznog hotelskog kompleksa.

Nakon sravnjenja računice, sa jedne strane koliko je “Montenegro stars” uplatio na ime nadoknada, te izgradio infrastrukturu, došlo se do toga da bi lokalna uprava trebalo da izmiri 1,8 miliona eura. Upravo na taj iznos, “Montenegro stars” je utužio lokalnu upravu za povraćaj uloženog novca. Da je gotovo pet miliona eura “Montenegro stars” uložio u izgradnju komunalne infrastrukture, potvrdili su i sudski vještaci u svome izvještaju koje su angažovale obje strane.

Odlukom o sudskom poravnanju koja bi trebalo da se nađe u utorak na skupštinskom zasjedanju, a u koju su “Vijesti” imale uvid, napokon se stavlja tačka na pet godina duga pregovaranja a potom i sudsku parnicu, između lokalne uprave i “Montenegro starsa”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: