Sve isto za EPCG ako ne potpišu na vrijeme

Aneksom namjeravaju dogovoriti povoljnije uslove za italijansku kompaniju u odnosu na prvobitne
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2011. 09:42h

Pravni tim priprema nacrt teksta pregovora u skladu sa memorandumom o razumijevanju Vlade i italijanske kompanije A2A, koji će potpisnici usaglašavati.

„Vijestima“ je to saopšteno iz Vladinog tima za pregovore, u kojem očekuju da će pregovarački proces o Elektroprivredi, koji je usporen, biti završen do kraja decembra.

Memorandum predviđa da, ukoliko se ne usaglase izmjene i dopune ugovora za EPCG, važiće onaj potpisan u trećem kvartalu 2009. godine.

"Ako iz bilo kog razloga ne dođe do zaključenja aneksa ugovora do 31. decembra, memorandum prestaje da proizvodi bilo kakvo pravno dejstvo među potpisnicima", piše u sporazumu od četvrtog avgusta.

Aneksom namjeravaju dogovoriti povoljnije uslove za italijansku kompaniju u odnosu na prvobitne. Umjesto dvadeset investicionih indikatora, od kojih je najvažniji pofit od ukupno 300 miliona eura za pet godina, rad partnera će se kraja 2014. ocjenjivati kroz sedam indikatora.

A2A je zahtijevao reviziju ugovora, uvidjevši da neće ispuniti zadate obaveze preko kojih bi imao mogućnost da dobije većinsko vlasništvo u EPCG, gdje država ima dominirajući akcijski udio

Predstavnici uprave kompanije nedavno su razgovarali sa vrhom Vlade. Crnogorski šef pregovora je potpredsjednik Vlade i potpisnik ugovora za EPCG, Vujica Lazović, dok su Italijani tražili nacrt na osnovu kojeg bi pregovarali.

A2A je zahtijevao reviziju ugovora, uvidjevši da neće ispuniti zadate obaveze preko kojih bi imao mogućnost da dobije većinsko vlasništvo u EPCG, gdje država ima dominirajući akcijski udio.

Italijanski partner, koji dvije godine nije investirao desetine miliona iz dokapitalizacije Elektroprivrede od 96 miliona eura, zahtjev je temeljio na odgovarajućim cijenama struje preko kojih ne mogu opravdati ugovoreno.

Vlada planira da zadrži dominaciju države u elektroenergetskoj kompaniji, gdje ima 55 odsto akcija, dok A2A posjeduje blizu 44 odsto i upravlja EPCG

Takav stav iz Vlade tumače “zahtjevom partnera, kojim je želio da zaštiti svoj kapital”, ali ujedno je time ostavljen prostor da izvršna vlast može da odluči da proda državni udio. Potpredsjednik Lazović javno je obećao da će aneksom ugovora biti precizirano da država neće prodavati svoje akcije u Elektroprivredi. On je najavio da će SDP to tražiti i da je siguran da će DPS prihvatiti predlog, čime bi čvršće osigurali većinsko državno vlasništvo.

Strani menadžment u Elektroprivredi je predviđen do kraja 2019. ako se njegovo poslovanje bude ocjenjivalo prema aneksu ugovora.

Laganiji uslovi

Obaveze o kojima treba pregovarati odnose se na postizanje prosječne godišnje pouzdanosti rada svih proizvodnih objekata EPCG, emisiju sumpordioksida za pljevaljsku Termoelektranu. Ne pominje se smanjenje emisije ugljen-dioksida i azotnih oksida, prašine.

Najavljivano je 175 hiljada takozvanih “pametnih brojila”, a Memorandumom je predviđeno da se dogovaraju o instalaciji “određenog broja novih brojila i izmještanju starih”, kao i “određenim investicionim projektima”.

Dogovaraće i stepen naplate potraživanja, koji je regulator već odredio na 100 odsto, odnosno da fakturisanu energiju koju ne naplate ne bude teret urednih platiša. Pregovori su predviđeni i o godišnjem faktoru koji određuje povraćaj investicija, o čemu treba da se pita Regulatona agencija za energetiku.

Bonus video: