Lukšić studentima: Vrijeme socijalizma je prošlo

"Koliko je vaših vršnjaka danas po lokalima i uopšte ne traže posao", rekao je premijer Igor Lukšić danas u razgovoru sa studentima.
0 komentar(a)
luksic, Foto: Gov.me
luksic, Foto: Gov.me
Ažurirano: 11.11.2011. 18:24h

"Svi poznajemo ili smo čuli za lice koje se nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a ima još neki dodatni izvor prihoda. Odgovornost je zajednička - i lica što uzimanjem nadoknada smanjuju mogućnosti onima kojima su zaista potrebne, ali i države što još uvijek ne primjenjuje dosljedno zakonske mehanizme koji će ukinuti ovakvu praksu", rekao je premijer Igor Lukšić .

"Pitanje je da li na evidenciji treba da bude neko ko je odbio ponudu Zavoda za obavljanje posla za koji je radno sposoban i da li ćemo dosljedno primjenjivati zakon i nakon prve ponude i odbijanja zapošljavanja smatrati da lice nije u potrebi da se zaposli.",

Lukšić je poručio da se mora shvatiti da je vrijeme socijalizma prošlo i da bez obzira na kvalifikacionu spremu treba prihvatiti svaku radnu šansu.

"Koliko je vaših vršnjaka danas po lokalima i uopšte ne traže posao", rekao je premijer Igor Lukšić na sastanku sa predstavnicima studenata univerziteta Crne Gore, Mediteran i Donja Gorica.

Novi koncept za pripravnike

Novi koncept pripravničkog staža, po kojem će prvo zaposlenje za svršene visokoškolce u javnom sektoru i privatnim firmama trajati devet mjeseci, počeće da važi u januaru 2013.

Kako bi stimulisala zapošljavanje pripravnika država će se, najavio je Lukšić, odreći prihoda od poreza i doprinosa kako bi svršeni studenti primali platu od 50 odsto prosječne neto zarade

Lukšić je , kazao da je njegov kabinet pripremio novi koncept pripravničkog staža koji će svim svršenim visokoškolcima omogućiti produžetak obrazovanja. Zbog toga će država od 2013. godine za pripravnički staž uložiti dodatnih deset miliona eura.

Bonus video: