Katnić: Obezbijeđena je stabilnost države

Ukupno zaduženje za finansiranje deficita, servisiranje dugovanja i stvaranje fiskalne rezerve za 2012. godinu planirano je na iznos od 230 miliona eura
0 komentar(a)
Milorad Katnić, Foto: Boris Pejović
Milorad Katnić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.11.2011. 13:00h

Predlogom zakona o budžetu za 2012. godinu vjerujem da smo obezbijedili finansijsku stabilnost države i funkcionisanje svih državnih institucija – istakao je juče ministar finansija Milorad Katnić nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen Predlog zakona o budžetu za 2012. godinu.

Vlada je u odnosu na Nacrt zakona o budžetu koji je utvrdila Komisija za ekonomsku politiku (KEP) korigovala izdavanje garancije koje su umanjene za 15 na 10 miliona, dok su sve ostale važne stavke ostale iste.

Prema predlogu Vlada je planirala da pozajmi iz inostranstva 158,4 miliona eura kako bi otplatila ranija dugovanja od 125,8 miliona eura uz koje ide i kamata od 57,4 miliona eura.

Ukupno zaduženje za finansiranje deficita, servisiranje dugovanja i stvaranje fiskalne rezerve za 2012. godinu planirano je na iznos od 230 miliona eura.

- U uslovima kada postoji rizik širenja svjetske i finansijske nestabilnost prvenstveno zbog dužničke krize i prijetnji novom recesijom budžet postaje još važniji posebno za države koje nemaju instrument monetarne politike kakva je Crna Gora. Poboljšanjem ključnih parametara fiskalne politike svrstavamo se u jednu od rijetkih zemalja u Evropi koja zadovoljava kriterijume iz Mastrihta. Time šaljemo poruku međunarodnoj političkoj i investicionoj zajednici da vodimo odgovornu fiskalnu politiku u vremenu koje dolazi i koje će karakterisati nestabilnost. Ovako definisan budžet je preduslov za ekonomski rast i baziran je na projekciji realnog ekonomskog rasta od dva odsto, a nominalnog od četiro odsto. To je konzervativnije od procjena Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke čime pokazujemo dodatno ozbiljnost i odgovornost – rekao je Katnić.

Predlogom budžeta, kao je objasnio Katnić, budžetska potrošnja je smanjena u nominalnom i realnom iznosu i ona je planirana na 1,25 milijardi eura.

- U realnim iznosima potrošnja je smanjena sa 38,3 na 36,8 odsto BDP-a, a zajedno sa procijenjenom potrošnjom opština ukupna potrošnja je oko 41odsto BDP-a. Najveće povećanje budžetskih rashoda odnosi se na penzije, socijalna davanja, kamate i zarade, a to je nužno značilo obavezu smanjenja svih drugih troškova tako da je diskreciona potrošnja smanjena za oko 25 odsto. Najveća smanjenja se odnose na troškove za subvencije, ugovorene usluge, nabavku opreme, telefone, reprezentaciju i službena putovanja – objasnio je Katnić.

Budžetski prihodi su planirani u iznosu od 1,21 milion eura što je, prema riječima ministra, za 40 miliona više nego što je planirano u 2011. godini i to će biti rezultat rasta ekonomije, povećanja poreske osnovice i smanjenja sive ekonomije.

- Zaduživanje od 230 miluona eura koristiće se za otplatu glavnice kredita 125 miliona eura, kamata 57 miliona i uspostavljanje fiskalnih rezervi oko 60 miliona eura. Državni dug će na kraju 2012. godine iznositi 46,8 odsto BDP–a, a najveći dio rasta će se bazirati na fiskalnim rezervama. Garancije su planirane na 10 miliona eura i to za infrastrukturne projekte kakva je željeznička infrastruktura – rekao je Katnić.

Ministar je istakao da je konzistentna fiskalna politka uz strukturne reforme i unapređenje poslovnog ambijenta preduslov za unapređenje ekonomskog rasta, dodatnu stablinosti i sugurnosti ekonomije, kao da vjeruje da će poslanici ne samo iz vlasti već i iz opozicije podržati predlog budžeta.

Damjanović: Za 5 godina postali visoko zadužena država

Predsjednik Odbora ze ekonomiju, budžet i finasije i poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović je kazao da činjenica da je Vlada utvrdila predlog budžeta za narednu godinu dvadesetak dana prije krajnjeg roka koji zakon predviđa „može značiti i to da se Vladi žuri da 'podijeli' odgovornost sa Skupštinom zbog činjenice da su postojali ogromni pritisci unutar same Vlade za budžetskim sredstvima koje Vlada nije mogla ili nije umjela da pronađe“.

- Sada će svi skupštinski odbori imati više prostora da se bave predlogom budžeta i daju svoj sud. Rano je za davanje ocjena jer predlog treba sagledati cjelovito, ali uz pretpostavku da će Vlada utvrđeni predlog u neizmijenjenoj formi dostaviti Skupštini mogu se izvući neki zaključci – rekao je Damjanović

On je rekao da će i 2012. godine, kao i prethodne dvije, budžet biti „ispomagan“ visokim nivoom novih dugova što će sa datim garancijama Crnu Goru od nezadužene države 2006. godine za svega pet godina dovesti u red prezaduženih država, imajući u vidu kriterijume iz Mastrihta o učešću javnog duga u BDP-u.

- Na drugoj strani jasno je da će cijena novih dugova biti veća, pa će iznos od 54 miliona eura koji se izdvaja samo za kamate, za par godina biti mali u odnosu na iznose koje ćemo morati vraćati. Smatram da Vlada, tvrdoglavim istrajavanjem na sadašnjem poreskom sistemu, ni izdaleka nije sagledala mogućnost da se budžetski primici značajno uvećaju. Prije svega tu mislim na planirane prihode od naknada, koji su potcijenjeni, ali i prihode od poreza na dobit, dohodak fizičkih lica, kao i prihode od akciza i carina. Takav predlog budžeta koji gotovo ne ostavlja mogućnost ušteda na strani izdataka posljednja je opomena za sve da su državi potrebne korjenite ekonomske i fiskalne promjene, kao i političke promjene jer se ovakav model razvoja pokazao neodrživim, a predlog budžeta je najbolji dokaz te neodrživosti – ocijenio je Damjanović

Bonus video: