Medojević: Đukanović i Roćen ruše Lukšića

" Dugovi su izmišljeni i naduvani, a pokretanje krivične istarge bi lako pokazalo da su plod teškog organizovanog kriminala pod okriljem vlasti" rekao je Medojević
0 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.11.2011. 09:07h

Najava uprave Kombinata aluminijuma (KAP) da će ugasiti Elektrolizu, dio je plana predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), Mila Đukanovića i ministra vanjskih poslova, Milana Roćena za rušenje Vlade i premijera Igora Lukšića, smatraju u Pokretu za promjene (PzP).

Predsjednik PzP-a, Nebojša Medojević, kazao je da ta partija od samog početka tvrdi da osim javno prezentiranih vlasnika KAP-a, postoje i vrlo moćni i javno eksponirani funkcioneri DPS-a, koji imaju jasan interes u poslovanju KAP. Medojević je u saopštenju naveo da su ti funkcioneri bitno uticali na Vladu, parlament, tužilaštvo i sudove, da bi zaštitili svoje i interese ruskih partnera.

" Dvodecenijska brutalna pljačka Crne Gore kroz kontrolu poslovanja KAP-a, koštala je državu i njene poreske obveznike više stotina miliona eura, a KAP više puta dovela na ivicu bankrota" tvrdi Medojević. Prema njegovim riječima, radnici KAP-a moraju da znaju da su izjave menadžmenta da fabrika grca u dugovima, najobičnije neistine.

" Dugovi su izmišljeni i naduvani, a pokretanje krivične istarge bi lako pokazalo da su plod teškog organizovanog kriminala pod okriljem vlasti" rekao je Medojević.

Ne duguje KAP, već duguju KAP-u

On tvrdi da KAP ne duguje ni centa, već da se toj fabrici i Crnoj Gori duguju stotine miliona eura koji su iznijeti iz države i nalaze sa na privatnim računima ruskih i, kako je kazao, drugih bjelosvjetskih tajkuna.

" Nalaze se i na računima barem dvojice visokih državnih funkcionera koji su čitavo vrijeme imali glavnu riječ u crnogorskoj Vladi i u ruskim obavještajnim službama" poručio je Medojević.

Kako je rekao, "ta dvojica”, sada pokušavaju da svoj uticaj na Ruse, koji se lažno predstavljaju kao vlasnici KAP-a, iskoriste da sruše Vladu i premijera kojeg žele da pokažu nesposobnim da rješava važna ekonomska i socijalna pitanja.

"Ako Lukšić to ne vidi ili ne želi da vidi, onda on i ne zaslužuje da bude premijer i da vodi državu ka Evropskoj uniji (EU)" smatra Medojević.

On je dodao da bi Lukšić, koliko sjutra, trebalo da pozove državnog tužioca na konsultacije i pita šta se uradilo kada je u pitanju “pljačke koja se dvije decenije sprovodi u KAP-u”.

Zašto se sindikati nisu bunili protiv Đukanovića?

" Ako premijer misli da su štrajkovi koji mu se dešavaju ovih dana samo izraz socijalne nužde i nezavisna akcija sindikata, neka se zapita zašto se ti isti sindikati nijesu bunili kada je Đukanović bio premijer" rekao je Medojević.

On tvrdi da interes Đukanovića nije identičan interesima Crne Gore, dodajući da je na Lukšiću da pokaže državničku hrabrost i na vrijeme osujeti manipulacije sa takozvanim radničkim nezadovoljstvom.

" Premijer ne smije da zaboravi da je predsjednik DPS-a i došao na vlast sa ulice na talasu "radničkog nezadovoljstva" i da bi isti scenario mogao da mu se ponovi. Da sam dovede KAP i Željezaru do gašenje, radnike do otkaza i onda da radnici horski traže da se Milo vrati i da ih spasi" kazao je Medojević.

On je apelovao na sindikate KAP-a i Željezare da odmah pozovu radnike da se okupe ispred zgrade državnog tužioca i da traže hitne istrage o organziovanom privrednom kriminalu, korupciji, provizijama, pranju para, utajama poreza koje "takozvani ruski a naši" vlasnici tih preduzeća, nesmetano sprovode godinama.

Bonus video: