300 kruzera u Luku Kotor dovelo više od 180.000 putnika

Posljednji veliki ovosezonski brod – američki kruzer "Celebrity Solstice", uploviće 25. novembra čime se "spušta zavjesa" na glavni dio sezone
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.11.2011. 12:50h

Do 1. novembra u Boku Kotorsku uplovilo je 300 većih i manjih putničkih brodova–kruzera koji su u Luku Kotor doveli ukupno 181.500 putnika. Kako je „Vijestima“ kazao izvršni direktor Luke Kotor Ljubo Radović, glavna nautička sezona kada je u pitanju dolazak kruzera završiće se krajem novembra do kada će u Kotor uploviti još 15 tih brodova.

"Posljednji veliki ovosezonski brod – američki kruzer "Celebrity Solstice", uploviće 25. novembra čime se "spušta zavjesa" na glavni dio sezone, ali ćemo i ove godine "spojiti" kraj ove i početak naredne nautičke sezone u martu 2012, jer će tokom zime u Kotor stalno dolaziti dva manja kruzera "Athena" i "Artemis". Realno je da ćemo ovu poslovnu godinu završiti sa prometom od oko 190.000 putnika čime smo praktično dostigli fizičke limite postojeće lučke infrastrukture", kazao je Radović podsjećajući da je prošle godine koja je bila rekodna do sada, promet za cijelu godinu bio 150 hiljada putnika.

Kruzer Albatros u kotorskoj Luci

Boka i Luka Kotor nastavili su i ove godine da se pozicioniraju na kruzing-tržištu u Mediteranu kao jedna od najatraktivnijih destinacija u koje dolaze „ploveći hoteli“ – impozantni putnički brodovi pojedinačnog kapaciteta i preko 3 hiljade putnika, jer samo ovdje njihovi putnici mogu doživjeti neposredan i blizak kontakt sa prirodnim i urbanim okruženjem jer se brodovi vezuju bukvalno u srcu grada, na samo par desetina metara od atraktivnog kotorskog Starog grada.

Pripreme za narednu sezonu počinju krajem novembra

Tako se ove godine impoznatnom spisku kompanija koje šalju svoje brodove u Boku pridružila i američka „Celebrity Cruises“ koja je u Kotor dovela dva svoja najprestižnija i najveća broda iz klase „Solstice“, „Celebrity Solstice“ i „Celebrity Eclipse“, grdosije od po 122 hiljade tona, duge po 317 metara. Naredne godine, u Boku se nakon višegodišnje pauze, ponovno vraća i renomirana italijanska kompanija „Costa Crociere“ čiji će brodovi u sezoni 2012, u Kotor uploviti 30 puta.

Pripreme za narednu sezonu počeće krajem novembra kada će napokon, krenuti akcija produbljivanja dijela akvatorijuma luke na jednom plićem potezu uz gradsku rivu gdje će se sa morskog dna ukloniti oko 230 kubika kamenja i pijeska, da bi se na taj način dobila najmanja prosječna dubina mora od 8 metara uz cijelu rivu.

MSC Poesia u Boki

Radović je najavio i skori početak rekonstrukcije dijela terminalne zgrade u luci, kao i izgradnju nove poslovne zgrade tog preduzeća. Kao najznačajniji novi razvojni projekat on izdvaja instaliranje posebnog tzv. pilon-delfina, odnosno specijalnog stuba u moru za privez brdova koji bi se po planovima, trebao instalirati na oko 80 do 100 metara od kraja rive na Luži.

"Instaliranjem pilon-delfina stvorili bi smo mogućnost da se uz našu rivu vezuju i najveći kruzeri koji rade po Mediteranu, odnosno brodovi dugi do 330 metara", kazao je Radović, dodajući da bi tada i brod veličine "Celebrity Solsticea" mogao da se veže pramčanim dijelom paralelno sa rivom na Luži, dok bi mu krma bila vezana za u moru postavljeni pilon-delfin.

Celebrity Soltice uplovljava 25. novembra

Na pitanje kako komentariše sve češće interpretacije u crnogorskoj javnosti od kojih neke stižu čak i iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, da kruzing-turizam možda nije najbolja opcija za Boku jer njegovi ekonomski efekti nisu dovoljni da opravdaju gužve koje navodno stvara veliki broj putnika sa brodova koji pritom tobože, zagađuju zaliv, Radović je kazao da se apsolutno ne slaže sa takvim interpretacijama ove djelatnosti "koje uopšte nemaju logike".

"Svi mi koji radimo u lancu onoga šo se zove marinska industrja, odnosno u ovom slučaju kruzing, znamo dobro koliki su benefiti koje čitav lanac različitih segmenata naše ekonomije ima od ove djelatnosti – počev od pomorske administracije koja naplaćuje takse za korišćenje plovnih puteva, pomorskih agencija koje naplaćuju svoje agencijske usluge, Luke Kotor koja prihoduje od prihvata kruzera, turističkih agencija i prevozničkih firmi koje organizuju autobuske izlete, do trgovaca i ugostitelja u gradovima koje posjećuju putnici, ali i članovi posade sa kruzera. Dovoljno je znati da je tzv. "Montenegro tura" odnosno izlet do Njeguša i Cetinja koji košta 70 eura po putniku, najprodavaniji kopneni izlet kada su u pitanju kruzing ture brodova na Jadranu", kazao je Radović, dodajući da u Crnoj Gori do sada niko nažalost nije uradio preciznu analizu i procjenu ekonomskih efekata od kruzinga, a kamoli počeo izradu strategije razvoja ovog veoma unosnog i reprezentativnog vida turizma i pomorske djelatnosti.

"Montenegro tura" odnosno izlet do Njeguša i Cetinja košta 70 eura po putniku i najprodavaniji je kopneni izlet kada su u pitanju kruzing ture brodova na Jadranu

Galerija

Bonus video: