8. dan gladovanja

Zdravstveno stanje Senke Rastoder stabilno

Rastoder je kazala da se Inspekcija rada poslije pokušaja izbacivanja nije odazvala na poziv iako su obećali da će se pojaviti
52 pregleda 0 komentar(a)
Senka Rastoder, Foto: Arhiva Vijesti
Senka Rastoder, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.11.2011. 12:48h

Zdravstveno stanje predsjednika Štrajkačkog odbora Sindikalne organizacije Saveza sindikata (SSCG), Senke Rastoder, koja od prošlog ponedjeljka štrajkuje glađu, stabilno je.

"S obzirom na to da je osmi dan štrajka, stanje mi je stabilno", kazala je Rastoder.

Ona je podsjetila da je u petak podnijela krivičnu prijavu protiv Generalnog sekretara SSCG, Zorana Masoničića, zbog pokušaja izbacivanja iz prostorija u kojima u ime svih zaposlenih štrajkuje glađu.

Rastoder je najavila da, ukoliko se njihova situacije skorije ne rješi, zaposleni u Stručnoj službi moraće ponovo da se obrate međunarodnim institucijama

Ona tvrdi da Masoničić pokušava da je izbaci iz prostorija te radničke asocijacije, jer je odbila da uzme novac koji joj je on ponudio na sastanku, ali ne i zarade zaposlenima, zbog kojih ona štrajkuje, nakon čega joj je pozlilo.

Rastoder je kazala da se Inspekcija rada poslije pokušaja izbacivanja nije odazvala na poziv iako su obećali da će se pojaviti.

"Inspektor rada, Veljko Vlaović je dolazio ranije u kontrolu i konstatovao da je štrajk u skladu sa zakonom. Međutim, na poziv poslije pokušaja izbacivanja, Inspekcija rada se nije odazvala", navela je Rastoder i objasnila da pokušaj izbacivanja iz službenih prostorija nije samo stvar policije već je u domenu i Inspekcije rada.

Rastoder je najavila da, ukoliko se njihova situacije skorije ne rješi, zaposleni u Stručnoj službi moraće ponovo da se obrate međunarodnim institucijama, da svojim autoritetom utiču na na državne organe da isprate rad Sindikata.

Zaposleni su se ranije obratili Međunarodnoj organizaciji rada (MOR), Međunarodnoj konfederaciji sindikata (MKS), Komisiji Evropske unije (EU) u Crnoj Gori kao i stranim predstavništvima, kako bi im pomogli u rješenju problema.

"Rukovodstvo ima novca za sve ostalo, osim za plate zaposlenih. Njima su bitne samo funkcije", zaključila je Rastoder.

Zaposleni u Stručnoj službi, njih tridesetak, od 26. septembra svakodnevno održavaju jednosatni štajk upozorenja, dok oni iz opštinskih povjereništava štrajkuju na radnim mjestima.

Oni traže isplatu zarada za jul, avgust, septembar i oktobar, kao i njihovu redovnu islatu, jer više od godinu i po primaju plate sa višemjesečnim kašnjenjem.

Preporučujemo za Vas