MNSS će se žaliti na odluku o proglašenju bankrota Željezare

Stečajni postupak u Željezari pokrenut je polovinom aprila, a MNSS je nekoliko puta dopunjavao predloženi Plan reorganizacije, da bi konačan tekst dostavio 6. oktobra
0 komentar(a)
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
zeljezara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.11.2011. 15:42h

Montenegro Speciality Steels (MNSS) žaliće se Apelacionom sudu na odluku stečajnog sudije, Dragana Rakočevića, da odbaci predloženi Plan reorganizacije i proglasi bankrot nikšićke Željezare, saopštio je agenciji Mina-business njen bivši direktor Daniel Brol.

"Odluka je puna grešaka, zbog čega ćemo se u zakonskom roku žaliti Apelacionom sudu", rekao je Brol.

Stečajni sudija, Dragan Rakočević, u četvrtak je odbacio Plan reorganizacije Željezare, koji je podnio njen bivši vlasnik MNSS, a zatim i proglasio bankrot.

Stečajni postupak u Željezari pokrenut je polovinom aprila, a MNSS je nekoliko puta dopunjavao predloženi Plan reorganizacije, da bi konačan tekst dostavio 6. oktobra.

Stečajni postupak u Željezari pokrenut je polovinom aprila, a MNSS je nekoliko puta dopunjavao predloženi Plan reorganizacije, da bi konačan tekst dostavio 6. oktobra

"Planom se precizno ne određuju rokovi za početak njegove primjene i sprovođenje, već se dosta neodređeno koristi termin završetak, koji se vezuje za sprovođenje postupka emisije novih akcija po osnovu dokapitalizacije i konverzije potraživanja u akcije", navodi se u presudi.

Rakočević je utvrdio i da je predloženi način dokapitalizacije suprotan Zakonu o stečaju, koji jasno definiše da se promjenama kod stečajnog dužnika, koje se tiču akcionarskih društava, može pristupiti tek nakon sprovođenja Plana reorganizacije.

"Sud je ocijenio i navode povjerilaca da su inovirani planovi reorganizacije dostavljeni sudu nakon isteka zakonskog roka od 120 dana neblagovremeni, odnosno, da se njima u bitnom nije mogao mijenjati sadržaj plana i predložene mjere za njegovu realizaciju, date u tekstu koji je sudu dostavljen 15. avgusta, pa nalazi da su iste osnovane", navodi se u presudi.

Rakočević je utvrdio da su povjerioci, posebno oni trećeg isplatnog reda, predloženim Planom dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na položaj za slučaj bankrotstva, odnosno da plan ne daje dovoljno garancija da su predloženim načinom isplate u povoljnijem položaju u odnosu na bankrotstvo. Povjeriocima drugog i trećeg isplatnog reda ne obezbjeđuje se isplata ukupno priznatih potraživanja po rangu i visini koja je utvrđena konačnom listom.

Stečajni upravnik, Veselin Perišić, objasnio je da proglašenje bankrota ne znači i kraj Željezare, jer se samo radi o zakonskoj procedurig strateškog partnera u kompaniju.

Stečajni upravnik, Veselin Perišić, objasnio je da proglašenje bankrota ne znači i kraj Željezare, jer se samo radi o zakonskoj procedurig strateškog partnera u kompaniju

Perišić je rekao da nakon odluke Privrednog suda da ne prihvati Plan reorganizacije, slijedi procjena imovine fabrike, priprema oglasa i izjašnjenja kako da se podijeli stečajna masa - cjelokupnom prodajom imovine ili parcijalno.

On je kazao da, ukoliko se potvrdi odluka Privrednog suda o neprihvatanju Plana reorganizacije, vjerovatno bi se Željezara prodala kao pravno lice, što podrazumijeva prodaju njene cjelokupne imovine.

Perišić je dodao i da bi u suprotnom, parcijalna prodaja pogona po pogon ili mašine po mašine ne bi dovela do očekivanog cilja, da se kroz stečaj u što kraćem roku namire povjerioci i istovremeno Željezara očisti od finansijkih dugova i dovede na zdravu osnovu ekonomskog poslovanja.

Bonus video: