Dok radnici protestuju, Vlada i sindikati dogovaraju izradu sporazuma

Katnić nije želio da kaže koliko zaposlenih bi, koji primaju plate iz budžeta, moglo da bude otpušteno, kako ne bi ugrozio buduće pregovore
0 komentar(a)
sastanak Vlada sindikat, Foto: Gov.me
sastanak Vlada sindikat, Foto: Gov.me
Ažurirano: 04.11.2011. 19:26h

Predstavnici Vlade, Unije slobodnih sindikata (USS) i Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) odlučili su da počnu sa izradom sporazuma kojim bi se definisali problemi zaposlenih čije se zarade finansiraju iz budžeta i način za njihovo dugoročno rješenje.

Na sastanku, kojem su prisustvovali ministar rada Suad Numanović i finansija Milorad Katnić kao i lideri USS Srđa Keković i SSCG Zoran Masoničić sa predstavnicima granskih sindikata, nije bilo riječi o aktuelnim problemima.

Iako su radikalizacije štrajka najavili zaposleni u sudstvu koji će potpuno obustaviti rad, a zdravstvani radnici početi i sa uličnim protestima, na sastanku o tome nije bilo riječi. Katnić, Masoničić i Keković su saopštili da nijesu razgovarali o konkretnim problemima.

"Imali smo kvalitetan razgovor, razmotrili smo i ekonomsku situaciju, zahtjeve i potrebe sindikata zaposlenih koji primaju zarade iz budžeta, a mi smo im predstavlili šta je to budžetski okvir u kome se krećemo ove i narednih godina. Dogovorili smo osnovne principe koji podrazumijevaju da probamo kroz optimizaciju, racionalizaciju i zaposlenih i troškova kod državnih organa da pronađemo interne rezerve koje mogu da posluže za poboljšanje materijalnog položaja radnika", rekao je Katnić.

Pokušaće da nađu rješenje

"Istrajavanje Vlade da ne pokuša da dođe do rješenja i istrajavanje sindikata na radikalizaciji štrajka su najgore opcije i zato smo se dogovorili da radimo zajedno"

"Suština je da nastavljamo razgovore i saradnju na usaglašavanju principa i sporazuma koji bi bio rješenje za aktuelna otvorena pitanja i za neku dugoročnu poziciju i države i sindikata povodom zarada. Paralelno sa tim će se nastaviti razgovori sa granskim sindikatima, posebno onima koji su se opredijelili da kroz štrajk iskažu svoje nezadovoljstvo. Pokušaćemo da nađemo rješenje kako ne bismo poremetili ni budžetsku stabilnost i da prepoznamo gdje postoji prostor i potreba da se unaprijedi materijalni položaj zaposlenih" kazao je Katnić.

On je rekao da zahtjevi koji se tiču linearnog povećanja zarada ne mogu biti ispunjeni, naročito ne u procentima koje žele sindikati.

"Istrajavanje Vlade da ne pokuša da dođe do rješenja i istrajavanje sindikata na radikalizaciji štrajka su najgore opcije i zato smo se dogovorili da radimo zajedno. Dobro je čuti da predstavnici sindikata ne žele da podrže manipulacije radnika koji žele da kroz radikalizaciju štrajka podrže i oni koji ne rade i nezakonito traže nešto što se ne može obezbijediti", kazao je Katnić.

Napravljena osnova za stvaranje sporazuma

Smatramo da je najveći domet ovog sastanka činjenica da su obje strane saglasne da je situacija kada je u pitanju standard zaposlenih vrlo teška

"Podržavamo sporazum koji bi definisao probleme i dao vremena da određene aktivnosti sprovedemo u narednom periodu. Granski sindikati koji su u štrajku intenziviraće pregovore, a nadam se da smo im danas pomogli da oni idu bržim tokom", kazao je on.

Keković je rekao da je napravljena osnova za stvaranje sporazuma.

"Imamo još puno toga da dodamo tom sporazumu i želimo da vjerujemo da on ima šansu. Razgovarali smo o dugoročnom rješenju problema, nijesmo se konkretno bavili rješavanjem problema u zdravstvu i sudstvu vezano za aktuelne štrajkove i mi iz USS smatramo da je najveći domet ovog sastanka činjenica da su obje strane saglasne da je situacija kada je u pitanju standard zaposlenih vrlo teška i da to treba rješavati prevashodno u granama u kojima su štrajkovi, ali da treba i dugoročno stabilizovati sistem", rekao je Keković.

Bonus video: