Stečaj u Željezari šansa za oslobađanje od dugova i viška zaposlenih

Stečajni sudija Dragan Rakočević odbacio je u četvrtak Plan reorganizacije Željezare, koju je podnio bivši vlasnik, kompanija MNSS i proglasio bankrot fabrike
0 komentar(a)
Čeličana, Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Čeličana, Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.11.2011. 15:21h

Stečaj u Željezari šansa je da se fabrika oslobodi dugova i viška zaposlenih, što uz novu opremu predstavlja dodatni optimizam da će kompanija poslovati na tržišnim principima, ocijenjeno je danas iz Ministarstva ekonomije.

U tom resoru se nadaju da će Privredni sud, kroz stečajni postupak, pronaći dugoročno i održivo rješenje.

"Smatramo da je ovo šansa da se Željezara kroz stečaj oslobodi dugova i viška zaposlenih što sve, uz novu opremu, predstavlja dodatni optimizam da će kompanija poslovati na tržišnim principima", rekli su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva.

Njih ohrabruje i činjenica da Željezara u stečaju proizvodi i prvi put poslije duže vremena izvozi na tržište Evropske unije (EU).

Oni su podsjetili da je u skladu sa Zakonom o stečaju, kompletan stečajni postupak u nadležnosti Privrednog suda i stečajnog upravnika koji će obaviti prodaju fabrike.

Ruski ministar za vanredne situaicje, Sergej Šojgu, prilikom nedavne posjete Crnoj Gori kazao je da postoji interesovanje ruske kompanije Koks, koja je uspješno privatizovala Slovenačku industriju čelika, da se uključi u rješavanje problema u Željezari.

"Svakako da ohrabruje svako interesovanje za Željezaru u cilju iznalaženja kupca sa iskustvom u ovoj oblasti", rekli su iz Ministarstva.

Stečajni sudija Dragan Rakočević odbacio je u četvrtak Plan reorganizacije Željezare, koju je podnio njen bivši vlasnik, kompanija Montenegro spešelti stils (MNSS) i proglasio bankrot fabrike.

Podnosilac plana ima pravo na žalbu kod Apelacionog suda.

Bonus video: