Ročište za reorganizaciju Livnice odloženo za 11. novembar

U Livnicu, koja je prestala sa radom krajem 2008. stečaj je uveden u junu ove godine na zahtjev radnika Sretena Zejaka
81 pregleda 0 komentar(a)
Livnica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Livnica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.11.2011. 14:58h

Ročište na kome je trebalo da se raspravlja o Planu reorganizacije Livnice koji je podnio njen vlasnik, italijanska kompanija Gati, koja je nekadašnji pogon nikšićke Željezare kupila 2004. za 1.000 eura, odloženo je za 11. novembar.

Prema riječima stečajnog upravnika Zorana Markovića ročište je odloženo zbog prigovora koje su iznijeli zastupnici radnika i o kojima će se sud naknadno izjasniti.

"Primjedbe se odnose na neblagovremeno dostavljanje Plana, nedefinisanja rokova u njemu, kao i nepostojanje garancija kako za izmirenje obaveza, tako i za navodno pokretanje proizvodnje. Nama ono što je u Planu predloženo nikako ne odgovara i smatramo da je to Plan bez plana“, kazala je bivša predsjednica Sindikata Angelina Mušikić.

Pored nje primjedbe na Plan reorganizacije dostavili su i advokati dvije grupe radnika Sreten Marić i Dragan Đurasović.

Plan rješenje da povjerioci dobiju potraživanja

Za razliku od bivših radnika stečajni upravnik smatra da je Plan jedino rješenje da povjerioci dobiju prihvaćena potraživanja.

Najveće prihvaćeno potraživanje ima Prva banka u iznosu od oko 580.000 eura, zatim Zejak, predlagač stečaja, i dio radnika, njih 57, koje zastupa advokat Đurasović, i čija potraživanja su u iznosu od oko 48.000 eura

U Livnicu, koja je prestala sa radom krajem 2008. stečaj je uveden u junu ove godine na zahtjev radnika Sretena Zejaka kome poslodavac na ime izvršnih sudskih presuda duguje 54.000 eura za tešku povredu na radu.

Potraživanja je prijavilo preko 30 povjerilaca u iznosu od 5.251.000 eura, od čega je osporeno preko 4 miliona eura.

Najveće osporeno potraživanje je vlasnika Livnice u iznosu od 3.039.000 eura, zatim dijela radnika koji nijesu imali presude sudova za svoja potraživanja i koji će ista morati da utvrđuju u sudskom postupku.

Najveće prihvaćeno potraživanje ima Prva banka u iznosu od oko 580.000 eura, zatim Zejak, predlagač stečaja, i dio radnika, njih 57, koje zastupa advokat Đurasović, i čija potraživanja su u iznosu od oko 48.000 eura.

Bonus video: