Vlada usvojila Predlog izmjena i dopuna Zakona o radu

Numanović je kazao da će bez osnova otpušeni radnici imati mogućnost nadoknade nematerijalne štete
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.11.2011. 15:21h

Vlada je usvojila Predlog izmjena i dopuna Zakona o radu upotpunjen izmjenama koje je predložila Socijaldemokratska partija (SDP).

Ministar rada Suad Numanović je kazao nakon sjednice Vlade da su izmjene usaglasili sa socijalnim partnerima te da su u 99 odsto uvažili ono što je SDP predložio u svom tekstu.

"Čini mi se da je i današnji naslov u "Vijestima" koji glasi "Štite radnike i dobre poslodavce" oslikava ono što su predlagači amandmana željeli da urade"

Ministar je dodao da je precizirano i pravo zaposlenog da se vrati na rad kod poslodavca ako se u postupku utvrdi da mu je nezakonito prestao radni odnos.

Numanović je kazao da će bez osnova otpušeni radnici imati mogućnost nadoknade nematerijalne štete.

"Članom 143 smo željeli da jasno i pravno preciziramo šta znači materijalna i nematerijalna šteta", kazao je on i dodao da je jedina izmjena u članu koji je predložio SDP to što su modifikovali sličnu formulaciju koja sada glasi "zbog nepoštovanja obaveza koje su predviđene zakonom kolektivnim ugovorom i ugovorm o radu".

"Čini mi se da je i današnji naslov u "Vijestima" koji glasi "Štite radnike i dobre poslodavce" oslikava ono što su predlagači amandmana željeli da urade. I mi želimo da štitimo dobre poslodavce i dobre radnike i plašim se da ovo nerazumijevanje može biti posljedica ili želja da se osim dobrih radnika štite i oni koji nijesu dobri", rekao je Numanović.

Ministar je pozvao poslanika SDP-a Damira Šehovića da održi dato obećanje i iz Skupštinske procedure povuče njihov predlog izmjenjenog zakona o radu.

Bonus video: