Energetski projekti opet prijete Tari

Nije sigurno da će Tara proći bez hidroelektrana ili prevođenja voda u Moraču ukoliko bi zaživjeli predlozi iz radne verzije Stategije razvoja energetike do 2030. godine
63 pregleda 0 komentar(a)
Tara, Foto: Summitpost.org
Tara, Foto: Summitpost.org
Ažurirano: 03.11.2011. 09:47h

Nije sigurno da će rijeka Tara proći bez hidroelektrana ili prevođenja voda u Moraču radi gradnje centrala, ukoliko bi zaživjeli predlozi iz radne verzije Stategije razvoja energetike do 2030. godine.

Radi se o drugoj preliminarnoj verziji nacrta izmjene i dorade energetske strategije, dostupne "Vijestima", a koju je konzorcijum koji čine Cowi iz Norveške i grčka Exergia pripremio 4. oktobra.

Pod žestokim pritiskom javnosti, Skupština Crne Gore je voljom opozicije i dijela vlasti - Socijaldemokratske partije usvojila Deklaraciju o zaštiti Tare krajem 2004. godine. Očigledno da su, bez obzira na veto, opet “porasli apetiti” da energetski projekti dotaknu i “Suzu Evrope”.

Tara je pod zaštitom UNESKO-a i deklaracija je štiti, a promjene za “diranje kanjona” su moguće jedino ukoliko u vladajućoj većini to prihvate relevantne međunarodne organizacije.

U dijelu najsvježijeg nacrta naslovljenog “Trenutni status i planirani razvoj proizvodnje iz obnovljivih izvora energije” i “Elektrane kandidati za izgradnju” piše da je za izgradnju novih objekata kao kandidate moguće prepoznati drugi blok termoelektrane u Pljevljima, termocentrale u Beranama, TE na ugalj Maoče i niz hidroelektrana na rijekama Tari, Morači, Pivi i drugim vodotocima”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: