Roba iz EU koja stiže na Balkan često je ispod standarda

Riječ je najčešće o tehničkoj robi, dok je prehrambena roba ograničena rokom trajanja pa je manje podložna tom obliku zloupotrebe
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.11.2011. 09:06h

Najslabija karika u crnogorskoj trgovini su uvoznici koji nijesu zainteresovani za svoje obaveze koje imaju prema potrošačima i robi koju uvoze, i to će morati da se mijenja, kazala je u razgovoru za „Vijesti“ seketarka Ministarstva ekonomije Slovenije Andreja Belavić-Benedik.

Belavić-Benedik je kazala da bi uvoznici i trgovci trebalo najviše da uče na putu za Evropsku uniju jer ako će uvoznik da uvozi robu samo zato da bi je prodao, bez ikakvog svog doprinosa tom procesu, brzo će izgubiti potrošače. Uvoznik je odgovoran za dosta stvari, bezbjednost, deklarisanje i čim potrošač vidi da roba nije u redu, iako je jeftnija, ići će dalje.

Njena slika o crnogorskom tržištu nije kompletna ali je, kako je rekla, upoznata da je nedostatak deklaracija glavni problem.

"To je problem i u Sloveniji i svim manjim zemljama. Za to treba da se brinu uvoznici, to je njihov posao", kazala je ona.

Ona je u Crnoj Gori boravila povodom završetka pilot projekta „Pristupanje unutrašnjem tržištu“, AIM (Accession to Internal Market, odnosno, Pristup lokalnom tržištu) koji kofinansira Evropska unija, a kojim rukovodi Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Glavni cilj AIM projekta je podrška crnogorskoj administraciji u kreiranju zakonodavstva i sprovođenju politika na područjima zaštite konkurencije, državne pomoći, zaštite potrošača i tržišnog nadzora u vezi sa bezbjednošću proizvoda, a u interesu njihovog usklađivanja sa principima i pravilima unutrašnjeg tržišta EU.

Belavić-Benedik je rekla da tržište Slovenije i danas ima dosta problema, ali da se razlikuju u odnosu na one koje su imali prije pristupanja Evropskoj uniji.

"Ranije smo često dolazili u situaciju da je tržište, nakon što razvijenije Evropske zemlje uvedu neki propis, preplavljeno određenom robom koja više za njih nije dovoljno dobra i ne ispunjava strože standarde. Upozorila sam na tu pojavu crnogorske inspektore. Zato treba da budu u kontaktu sa našom i hrvatskom inspekcijom jer će se to i dalje dešavati. Riječ je najčešće o tehničkoj robi, dok je prehrambena roba ograničena rokom trajanja pa je manje podložna tom obliku zloupotrebe", kazala je ona.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: