Hoće li biti popusta za Restisa koji duguje 980.000?

Uprkos kašnjenju cijele investicije, ali i plaćanja zakupa, povjerenje između Vlade i investitora nije poljuljano, navode u Ministarstvu
0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Arhiva Vijesti
Sveti Stefan, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.11.2011. 21:42h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte u srijedu će odlučiti da li će omogućiti budvanskoj firmi Adriatik propertiz, koju kontroliše grčki milijarder Viktor Restis, da ubuduće plaća nižu naknadu za zakup Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže, kao i produžetak ugovora o gazdovanju tim luksuznim turističkim lokacijama.

Odluka će, prema saznanjima “Vijesti” umnogome zavisiti od stava resornog ministra Predraga Sekulića, koji u utorak veče nije bio voljan da govori o tome.

"Molim Vas da budete strpljivi dok se ne održi sjednica Savjeta", rekao je Sekulić “Vijestima”.

Budvanska rivijera, koja je formalni vlasnik objekata koje je zakupio Restis, odnosno njihova advokatska kancelarija, protiv je olakšica, jer im Adriatik propertiz u ovom momentu duguje oko 980.000 eura na ime zakupa i pripadajućih dažbina za ovu godinu, a nema ni naznaka kada će taj dug biti izmiren.

osnovni razlog za zahtjev jeste činjenica da Svetac još nije stavljen u punu funkciju, zbog čega trpe direktnu finansijsku štetu. Grci tvrde i da su do sada uložili znatno više od ugovorom predviđenih 40 miliona

Prema postojećem ugovoru o zakupu, godišnji zakup iznosi 1,6 miliona, podijeljen na četiri kvartalne rate od po 400.000 eura.

Prema informacijama “Vijesti”, osnovni razlog za zahtjev jeste činjenica da Svetac još nije stavljen u punu funkciju, zbog čega trpe direktnu finansijsku štetu. Grci tvrde i da su do sada uložili znatno više od ugovorom predviđenih 40 miliona.

Vlada bi u srijedu mogla da djelimično uvaži zahtjev Restisove kompanije, posebno na dio u vezi sa Kraljičinom plažom, koja još nije stavljena u funkciju. Sekulić nije mogao ni da potvrdi niti da demantuje takvu mogućnost.

Zanimljivo je da nije bilo ni zvanične ni nezvanične reakcije iz Vlade na neobičan zahtjev Adriatik propertisa. Dokumentacija sa zahtjevom prvo je upućena Ministarstvu za održivi razvoj i turizam, koji je, po prvobitnom planu, trebalo da formira mišljenje i predloži ga Savjetu za privatizaciju, ali se to nije desilo.

"Vijestima" je ranije iz tog Ministarstva saopšteno da neće zauzimati stav, već su zahtjev samo proslijedili Savjetu. U utorak ni iz Savjeta nije bilo moguće izvući komentar o atmosferi koja prati zahtjev Grka, uoči današnje odluke.

Grci imaju razloga za optimizam

Ako je suditi prema zvaničnim komentarima Ministarstva turizma, koje je svojevremeno i vodilo cijeli posao oko davanja u zakup ekskluzivnih lokacija u Budvi, Grci imaju razlog za optimizam.

Na pitanje “Vijesti” da li je povjerenje između Vlade i investitora poljuljano, s obzirom na kašnjenje cijele investicije, ali i plaćanja zakupa, iz Ministarstva je odgovoreno negativno.

"U pitanju su jedni od najvećih i najprestižnijih zakupaca u našoj zemlji", saopšteno je iz Ministarstva, dodajući da su Grci uložili značajna sredstva u dosadašnju rekonstrukciju zakupljenih objekata i nastavljaju aktivnosti na daljoj izgradnji.

"Nesporno je da su Aman i Restis grupa, tj. Adriatik propertiz svojim imidžom veoma doprinijeli promociji Crne Gore kao turstičke destinacije. Sigurni smo da neće biti narušavanja povjerenja između države Crne Gore i investitora, s obzirom na dosadašnje dosljedno poštovanje obaveza koje proizilaze iz ugovora, koje se, između ostalog, odnose na redovno izmirivanje obaveza po osnovu godišnjeg zakupa Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže i u periodu dok hotelski kapaciteti nijesu bili u funkciji", rekli su nedavno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Bonus video: