Grci ušli u upravu KAP-a

Predstavnik državnog kapitala Zoran Martinović dvaput je glasao protiv predloga CEAC-a tako da nije usvojen izvještaj o poslovanju KAP-u za 2009. godinu
59 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Foto: Boris Pejović
KAP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.11.2011. 09:57h

Kompanija Adcapital Montenegro, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, koja je na berzi proteklih nekoliko mjeseci kupila 15 odsto akcija Kombinata aluminijuma u ime indijskog investitora Sajama Đindala, tokom skupštine imenovala je svog predstavnika Bojanu Šaranović u upravu KAP-a i otvorila vrata za ulazak trećeg investitora u aluminijumsku kompaniju.

Skupština društva pokazala je da je partnerstvo Vlade i CEAC Holdings limiteda Olega Deripaske definitivno u velikoj krizi. Predstavnik državnog kapitala Zoran Martinović dvaput je glasao protiv predloga CEAC-a tako da nije usvojen izvještaj o poslovanju KAP-u za 2009. godinu, niti izmijenjen i dopunjen Statut prema predlogu ruskog menadžmenta.

Vlada i CEAC, pojedinačno dva najveća vlasnika, koji kontrolišu po 29,36 odsto akcija KAP-a, podržali su, međutim, zajedno izvještaj o poslovanju kompanije za 2010. godinu, prema kojem je kompanija nakon opisa više od 150 miliona eura dugova, ostvarila fiktivni dobitak u knjigama od 94 miliona eura.

Poslovnu 2009. godinu KAP je završio sa gubitkom od čak 71,6 miliona eura

Revizorska kuća KPMG izabrana je da i ove godine obavlja reviziju finansijskih izvještaja aluminijumske kompanije, a usvojena je i odluka o utvrđivanju naknade članovima borda za obavljanje te funkcije.

Najžučnija polemika bila je oko izvještaja o poslovanju za 2009. za koji je finansijsijski direktor Dimitrij Potrubač, uzalud apelovao na akcionare da ga usvoje. Poslovnu 2009. godinu KAP je završio sa gubitkom od čak 71,6 miliona eura, a glavni kamen spoticanje između države i CEAC-a bila su iskazana rezervisanja na iznos od čak 76,18 miliona eura, od čega je najviše rezervisanja za ekologiju.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: