Predstavnik Svjetske banke preporučio Crnoj Gori da se ne zadužuje

Crnogorski javni dug iznosi oko 45 odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP) i Vlada najavljuje mogućnost novog zaduživanja emisijom euro-obveznica na međunarodnom tržištu
0 komentar(a)
Željko Bogetić, Foto: Flickr.com
Željko Bogetić, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 31.10.2011. 18:30h

Glavni ekonomista Svjetske banke (SB) za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju ocijenio je da Crna Gora treba da izbjegne zaduživanje, da pojača finansijsku disciplinu i da smanji javnu potrošnju.

Željko Bogetić je na sastanku u Podgorici sa predstavnicima Unije poslodavaca Crne Gore kazao da bi novo zaduživanje dovelo do "insolventnosti i nemogućnosti Crne Gore da tako obezbjeđena sredstva vraća".

Crnogorski javni dug iznosi oko 45 odsto bruto-društvenog proizvoda (BDP) i Vlada najavljuje mogućnost novog zaduživanja emisijom euro-obveznica na međunarodnom tržištu.

Predstavnik SB je ukazao da Crna Gora "ima prostora i mogućnosti da dalje radi na stvaranju povoljnog ambijenta za poslovanje", i da država treba da jača preduzetništvo i investicije.

"Pristupanje Evropskoj uniji (EU) je velika, značajna mogućnost za Crnu Goru... Da bi bilo očekivane koristi, Crnu Goru očekuje harmonizacija zakonodavstva, ali i stvaranje preduslova za izgradnju privrede koja umjesto uvozne.., postaje izvoznik. U tom procesu, posebnu pažnju treba posvetiti reformama koje će podstaći produktivnost i konkurentnost", zaključio je Bogetić.

Bonus video: