Zaposleni u Savezu sindikata ponovo počinju protest

SSCG dobija novac i od firmi koje je osnovala, a to su Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju, Sindikalni centar Muo i DOO Rekra, i redovno prebacuju novac sa jednog računa na drugi, kaže Rastoder
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2011. 10:20h

Zaposlena u Stručnoj službi Saveza sindikata Crne Gore Senka Rastoder od danas će, zbog četiri neisplaćene zarade, ponovo početi sa štrajkom glađu.

Na taj korak se odlučila pošto, zajedno sa kolegama, već mjesec štrajkuje po jedan sat u prostorijama SSCG ali bez rezultata.

"Izgleda da oni samo na štrajk glađu reaguju", rekla je Rastoder “Vijestima” i dodala da su zaposleni u toj radničkoj organizaciji jednu zaostalu platu primili 7. oktobra, na Dan dostojanstvenog rada. Prema njenim riječima, Stručna služba zapošljava 54 radnika, od kojih je pola u štrajku.

"To je oproban način funkcionisanja čelnika SSCG - jedna plata pa tri mjeseca pauze, pa jedna plata pa četiri mjeseca ništa. Ne znamo odakle novac za tu jednu platu, stvorili su ga nekako ali bitno je reći da članarine nijesu jedini način finansiranja SSCG", rekla je Rastoder koja je skoro dvije decenije zaposlena u barskom povjereništvu.

"Da nije firmi i privatnih interesa koje oni prikazuju kao interes radnika Crne Gore, imalo bi para za naše plate", smatra Rastoder

"Da nije firmi i privatnih interesa koje oni prikazuju kao interes radnika Crne Gore, imalo bi para za naše plate", smatra Rastoder.

To što radnici ne primaju plate, kako je rekla, funkcionerima ne smeta da putuju po svijetu, a ta putovanja ne doprinose boljem i kvalitetnijem funkcionisanju i djelovanju SSCG.

"Generalni sekretar Zoran Masoničić se upravo vratio iz Makedonije, šef kabineta Vladimir Krsmanović je non stop u Briselu, 30 funkcionera i zaposlenih se nalazi u Makarskoj, na radionici o mobingu, predsjednica mreže žena se sprema da ide u Litvaniju. Tvrdim da ne postoji veće nepoštovanje zakona nego usred sindikata, što je tragično. Mi imamo kolektivni ugovor koji se neprestano krši", rekla je Rastoder i dodala da bi zaposleni “po cijeli dan mogli da sjede i pišu krivične prijave zbog nepravilnosti u SSCG”.

A do sada su ih napisli 12 i to mahom zbog načina na koji rade Masoničić i predsjednik Skupštine SSCG Danilo Popović, a tema nekoliko krivičnih prijava je i bivši generalni sekretar Veselin Vujanović. Čak je i ombudsman tražio od vrhovnog državnog tužioca da se izjasni dokle se stiglo sa tim postupcima.

Najnovija je podnijeta prije dva dana zato što su, kako je navela Rastoder, Masoničić, Popović i član Izvršnog odbora Vidak Đuranović pokušali da ometaju štrajk kako bi radnici odustali od njega. Takođe su, rekla je, iznosili neistine na njen račun i vršili mobing.

Rastoder tvrdi i da je priča o namjeri da se izdaju prostorije SSCG u Beogradu Ministarstvu vanjskih poslova samo farsa i da Masoničić nije ni pokušao da pregovara sa štrajkačima, na šta ga Zakon o štrajku obavezuje.

Ona je podnijela krivičnu prijavu i protiv kolege Stanka Rajovića zbog zlostavljanja, odnosno seksualnog uznemiravanja. Rajović se nije javljao na broj telefona poznat redakciji “Vijesti”.

Zaposleni su nezadovoljni i radom Inspekcije rada koja već dvije godine nije uradila ništa kako bi im pomogla, a bila je u obavezi. Rastoder je rekla da će protiv nadležnog inspektora podnijeti krivičnu prijavu za nesavjestan rad u službi ako uskoro ne obavi posao kako treba.

"Razgovarali smo sa pomoćnicom ministra rada kojoj smo iznijeli sumnje da inspektori rada pomažu kršenje prava zaposlenih u SSCG. Od pet ili šest prijava koje smo predali tokom prethodne dvije godine ni po jednoj nije postupljeno i poslodavac nije na bilo koji način kažnjen. U međuvremenu smo saznali da je inspektor koji je zadužen za naš slučaj na odmoru, ali samo kada smo mi u pitanju. On nije obišao štrajkače po prijavi vezanoj za ometanje štrajka, već je samo iznio mišljenje poslodavca koji mu je rekao da su naše tvdrnje neistinite. Inspekcija rada pomaže kršenje svih prava garantovanih zakonima", kazala je Rastoder.

“Vijesti” nijesu dobile odgovor iz Inspekcije rada na pitanje šta je urađeno po prijavama zaposlenih u Stručnoj službi SSCG.

Masoničić: Račun je u blokadi činimo sve što možemo

Zoran Masoničić je kazao “Vijestima” da radnici imaju pravo da podnose prijave ukoliko smatraju da za to ima osnova, a da je on siguran da ispravno vodi sindikat na čijem je čelu.

"Račun SSCG je i dalje u blokadi zbog prispjelih pravosnažnih tužbi i to je osnovni razlog zbog kojeg se ne uplaćuju zarade zaposlenima u Stručnoj služni. Inače, oni su u mnogo boljem položaju u odnosu na veliki dio crnogorskih radnika i trebalo bi da pokažu mnogo više razumijevanja. Mi činimo sve što možemo", kazao je Masoničić.

On je rekao da su pregovori sa Ministarstvom vanjskih poslova oko zakupa prostorija SSCG u Beogradu i dalje aktuelni te da se nada da će uskoro postići dogovor.

"Ako se dogovor, ipak, ne postigne, prostorije će svakako biti iznajmljene jer ima još zainteresovanih. Taj posao odrađujemo u skladu sa odlukama Skupštine", rekao je Masoničić.

Galerija

Bonus video: