Nisu dobro poslovali

Đukanović: Možda su Rusi potrošili 408 miliona ali ih nijesu uložili

"Ne mogu oni u ulaganje računati novac koji su dali za kupovinu akcija KAP-a ili zajmove"
0 komentar(a)
Vojin Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Vojin Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.10.2011. 11:02h

Troškovi Kombinata aluminijuma (KAP) i Rudnika boksita možda su do sada iznosili oko 408 miliona eura, ali njihovi vlasnici, En Plus grupa i Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), nijesu toliko uložili u njihov razvoj, smatra bivši ministar privrede, Vojin Đukanović.

"Suma koju je vlasnik KAP-a naveo kao ulaganje u fabriku može se odnositi samo na trošak koji su do sada imali. Treba provjeriti koliko je uloženo u KAP i Rudnike boksita do sad, a suma koju iz menadžmenta KAP-a i CEAC-a pominju može se odnositi samo na sve što su do sad potrošili na fabriku", rekao je agenciji Mina-business Đukanović, koji je bio i član Odbora direktora KAP-a.

"Kako mogu da tvrde da su uložili 400 miliona dolara kad su zadužili KAP preko 300 miliona eura?", pitao je Đukanović

"Ne mogu oni u ulaganje računati novac koji su dali za kupovinu akcija KAP-a ili zajmove, jer je novac od tih zajmova korišćen za tekuće poslovanje", objasnio je Đukanović.

Dugovi fabrike su prije privatizacije smanjeni na oko 65 miliona dolara prema direktnim dobavljačima i na 100 miliona dolara prema državi. Rusi su preuzeli KAP 2005. godine i do danas stvorili dug od preko 300 miliona eura.

"To je zaista previše i mislim da nijesu dobro poslovali sa KAP-om. Kako mogu da tvrde da su uložili 400 miliona dolara kad su zadužili KAP preko 300 miliona eura?", pitao je Đukanović.

Stvoriti preduslove da KAP može da radi

On je podsjetio da su svi kombinati u Evropi koji imaju elektrolizu, kao što je KAP, zatvoreni zbog cijene električne energije.

"Ako mislimo da KAP opstane, što je interes države, sadašnji vlasnik mora da izgradi sopstveni energetski objekat u Crnoj Gori, a da se Vlada potrudi da im da šansu da to i urade", poručio je Đukanović.

"Vlasnici su mogli više uraditi kako KAP ne bi došao u situaciju u kojoj se sad nalazi, ali veliki uticaj je imala i svjetska ekonomska kriza, kao i ona na tržištu aluminijuma"

"Nije uopšte bitno ko je vlasnik KAP-a, već stvoriti preduslove da može da radi. Ako se ne riješi problem struje, KAP ne može da radi, sve ostalo se može riješiti", rekao je Đukanović.

On je ocijenio da ukoliko je novi partner KAP-a zainteresovan da ulaže u energetski kapacitet, koji bi bio njihovo vlasništvo, onda se o svemu može razgovarati. Ako nijesu, sudbina fabrike je neizvjesna.

Đukanović smatra da Vlada treba da nastavi da pomaže KAP ako ima izgleda da se dugoročno riješi njegovo poslovanje.

"Vlasnici su mogli više uraditi kako KAP ne bi došao u situaciju u kojoj se sad nalazi, ali veliki uticaj je imala i svjetska ekonomska kriza, kao i ona na tržištu aluminijuma", zaključio je Đukanović.

Iz menadžmenta KAP-a i CEAC-a tvrde da je u fabriku i Rudnike boksita do sada uloženo 408,2 miliona dolara. Oni su objasnili da je taj novac potrošen na investicije, plaćanje dugova i pokrivanje troškova u periodu kada, zbog niske cijene aluminijuma, nije bilo moguće obezbijediti ni sredstva za plate.