Investitorima neisplativo, Vlada ne odustaje od Morače

Vlada se prije zatvaranja tendera dogovorila sa A2A, koji upravlja državnom Elektroprivredom, da analiziraju potencijal EPCG da gradi HE
56 pregleda 0 komentar(a)
Moraca, Foto: Boris Pejović
Moraca, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.10.2011. 07:10h

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić saopštio je da učesnicima neuspjelog tendera za gradnju elektrana na Morači nije odgovaralo to što je projekat favorizovao “preveliku proizvodnju na uštrb ekonomske isplativosti”.

On kaže da je Vlada dobila takvo formalno saopštenje kvalifikovanih ponuđača.

Jednoipogodišnji postupak dodjele koncesija za gradnju hidrocentrala propao je 30. septembra jer ponude nisu dostavili italijanski A2A u konzorcijumu sa Elektroprivredom CG i italijanska kompanija Enel.

Vlada se prije zatvaranja tendera dogovorila sa A2A, koji upravlja državnom Elektroprivredom, da analiziraju potencijal EPCG da gradi HE.

- Ne odustajemo od projekta izgradnje HE na Morači, koji će biti obuhvaćen inoviranom Strategijom razvoja energetike. O načinu njegove realizacije ćemo odlučiti nakon razmatranja izvještaja Tenderske komisije o postupku davanja koncesije – rekao je Kavarić, odgovarajući poslaniku NOVE Strahinji Bulajiću na interesovanje o propalom tenderu.

Kavarić je istakao da Vladi preostaje da čuje EPCG da li kompanija ima kapacitet da sprovede projekat i “na bazi toga radićemo dalje u skladu sa procedurom”.

- Šta god da bude rješenje, moraće da prođe kroz parlament i nadam se da će biti prilike da se na tu temu diskutuje jer bi to značilo da je projekat doživio kasniju fazu – saopštio je Kavarić.

On je dodao da je hidropotencijal rijeke Morače najznačajniji i “jako neiskorišten”.

Vlada i A2A su dogovorili da urade analizu kojom bi pokazali može li EPCG sam graditi centrale. Tada je najavljeno da će se sposobnost Elektroprivrede da realizuje projekat potvrditi kroz pripremu biznis plana od naredne do 2014. godine.

Sistem HE na Morači obuhvata izgradnju četiri elektrane sa visokom branom Andrijevo, HE Raslovići, Milunovići i Zlatica.

Tenderom je bilo predviđeno da investitori mogu da ponude i rješenje sa nižim Andrijevo, a treća varijanta je bila da dostave rješenje za gradnju po želji. Zahtijevana je minimalna prosječna godišnja proizvodnja od 600 gigavat-sati struje.

Dok su iz Vlade saopštavali da će projekat donijeti korist državi i koncesionaru, nevladin sektor i pojedini ekonomski stručnjaci su upozoravali da gradnja moračkih centrala nije isplativa Crnoj Gori. Zamjerali su što projektu fali prava ekonomska analiza koristi i štete od eventualne realizacije projekta.

Bonus video: