O zaštiti na radu brine osam inspektora ili tri puta manje nego što ih je potrebno

Ministar rada Kemal Purišić istakao je da zajednička briga svih treba da bude zdravo radno mjesto, dok je direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta naveo da je u ovoj oblasti bolje stanje nego ranijih godina i da se smanjuje broj nesreća na radnom mjestu
163 pregleda 1 komentar(a)
Panel diskusija, zaštita na radu, Foto: Savo Prelević
Panel diskusija, zaštita na radu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.04.2018. 16:51h

Investitori građevinskih objekata biće obavezni da i u fazi izrade projekta i tokom izgradnje imenuju i angažuju koordinatore za zaštitu na radu koji neće biti zaposleni kod izvođača.

Na gradilištu će morati da bude najmanje onoliko stručnih osoba za zaštitu na radu koliko ima izvođača i podizvođača, to su najznačajnije novine izmjena Zakona o zaštiti i zdravlju na radu koje treba da smanje povrede i pogibije na crnogorskim gradilištima.

Na gradilišta će moći samo osobe sa ugovorima o radu sa investitorom ili izvođačem, što treba da spriječi angažovanje radnika „na crno”, saopšteno je juče na panel diskusiji o zaštiti na radu koju su organizovali Međunarodna organizacija rada, Uprava za inspekcijske poslove, Udruženje zaštite na radu i Ministarstvo rada, povodom 28. aprila Međunarodnog dana zaštite na radu.

Ministar rada Kemal Purišić istakao je da zajednička briga svih treba da bude zdravo radno mjesto, dok je direktor Uprave za inspekcijske poslove Alija Košuta naveo da je u ovoj oblasti bolje stanje nego ranijih godina i da se smanjuje broj nesreća na radnom mjestu.

Svetlana Vuksanović iz Unije poslodavaca poručila je da je bezbjedan i zdrav radnik jedino produktivan radnik.

Duško Zarubica iz Saveza sindikata kazao je da oni ne mogu biti zadovoljni sadašnjim stanjem zbog ugroženosti radnika u metalskom i građevinarskom sektoru, odnosom poslodavaca u usložnim sektorima i trgovini koji ugrožavaju zdravlje radnika.

Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata rekao je da i dalje nije zakonom regulisano da je inspekcija za zaštitu na radu nadležna i za preduzeća u stečaju, navodeći kao loš primjer Kombinat aluminijuma. On je podsjetio i da je 12 radnika Željezare dobilo otkaz jer su odbili da rade u uslovima u kojima im je ugrožen život.

Načelnica Direkcije za poslove zaštite i zdravlja na radu Danijela Šuković, istakla je da je Ministarstvo na raspolaganju svim zainteresovanima u cilju bolje informisanosti o pitanjima zaštite i zdravlja na radu.

Glavni inspektor zaštite na radu Zlatko Popović kazao je da imaju osam inspektora ili tri puta manje nego što je standard EU. On je naveo da su nedavno imali oglas za prijem novih inspektora, ali da se niko nije javio što govori o težini posla.

Bonus video: