Mugoša podijelio radnike "Radoja Dakića"?

Ukoliko niko ne bude pravio probleme već iduće sedmice može biti potpisan kupoprodajni ugovor. Prva rata mogla bi biti isplaćena krajem novembra ili početkom decembra.
360 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2011. 17:33h

"Nemojte da ovo neko shvati kao neko obećanje", saopštio je okupljenim povjeriocima Svetozar Vukčević.

Nekoliko stotina bivših radnika „Radoje Dakića“, a danas povjerilaca odlučili su na velikom zboru u krugu bivše fabrike mašina, da prihvate ponudu konzorcijuma kompanija Zetagradnja –Čelebić vrijednu 35,4 miliona eura koja podrazumijeva kupovinu 221.000 zemljišta i isplatu novca u roku od godinu dana.

Ova grupa povjerilaca tvrdi da zajedno sa penzionerima Dakića imaju podršku više od 1.000 od ukupno 1800 povjerilaca, ali i da ne žele pojedinačno da se izjašnjavaju o ponudi investitora, koju su „prihvatili bezuslovno“ već su svojim advokatima dali odriješene ruke da u njihovo ime zaključe vansudsko poravnanje i ugovor sa investitorom.

Tim činom, ukoliko se zaista i desi, povjerioci će se odreći potraživanja, prema sudskim presudama, u ukupnom iznosu i sa pripadajućim kamatama od 42,6 miliona eura, a država će biti oslobođena tužbe pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Mugoši blizak Svetozar Vukčević sad kolo vodi

Novu, čini se najbrojniju grupaciju bivših radnika, sad predvodi bivši član Kooordinacionog odbora Svetozar - Cicko Vukčević, stari kadrovik Saveza komunista Crne Gore, koji je bio jedan od kolovođa AB revolucije 1989. godine.

Važi za jednog od ljudi bliskih gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši, kojeg je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca „Radoja Dakića“ Milan Vukčević nekoliko puta, do sada, javno optuživao da je svojim potpisom pomogao da se, iz sudske prodaje, prije nekoliko godina, izmjesti „najvrijedniji“ dio pod hipoteku stavljenog zemljišta bivše fabrike mašina.

Vukčević je objasnio ponudu vlasnika Zetagradnje Blagote Radovića da će u katastru prenos vlasništva nad zemljištem Zetagradnji i Čelebiću prenijet najkasnije, u roku od 15 dana od davanja saglasnosti advokata, i potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

" Nakon toga u roku od 30 dana biće isplaćena prva rata u iznosu od 30 odsto potraživanja (10.6 miliona eura-prim. aut). Nezahvalno je prognozirati, ali ukoliko niko ne bude pravio probleme već iduće sedmice može biti potpisan kupoprodajni ugovor. Od tog dana teče 15 dana što znači da bi prva rata mogla biti isplaćena krajem novembra ili početkom decembra. Nemojte da ovo neko shvati kao neko obećanje" saopštio je Svetozar Vukčević.

Bivši radnik Velibor Krkotić, poručio je „da sa nikim ne žele da vode ratove, pogotovo, ne sa kolegama iz Koordinacionog odbora povjerilaca, koji traže dodatne garancije Vlade“.

" U moje ime aktuelni Koordinacioni odbor više se ne može predstavljati niti završavati ovaj posao, već samo mogu da se pridruže... Jedan advokat se sad koleba i na njih moramo izvršiti dodatni pritisak, da uđu u realizaciju ovog posla, jer imamo podršku više od polovine povjerilaca", rekao je okupljenim Miodrag Bulatović, bivši predsjednik Kooordinacionog odbora povjerilaca.

Milan Vukčević: Podijelili su nas čim smo krenuli u protesnu šetnju

Milan Vukčević, predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca je predvodio novi protest u blizini zgrade Vlade Crne Gore gdje je bila otvorena knjiga za izjašnjavanje povjerilaca o ponudi Zetagradnje-Čelebić. Koordinacioni odbor povjerilaca došao je pred Vladu sa transparentom „MNE Vol Strit“.

On tvrdi da je u Dakiću, u isto vrijeme, zakazan drugi zbor jer su planirali protesnu šetnju glavnim gradskim bulevarom.

" To vjerovatno nije bilo u interesu povjerilaca nego u nečijem drugom. Vjerovatno jedan dio bivše Vlade vrši opstrukciju da se ovaj posao završi.Nema razloga za bilo kakve podjele i konfrontacije.

Danas smo imali u planu da obavimo protesnu šetnju pored sjedišta Predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade, ali smo odustali jer nam je iz Uprave policije rečeno da je tim putem trebalo da prođe neka mađarska delegacija zbog čega smo odustali", naveo je Vukčević i podsjetio da je knjiga za izjašnjavanje povjerilaca otvorena svakog dana od 10 do 12 časova.

Galerija

Bonus video: