Pruga Nikšić – Čapljina kapitalni projekat saradnje Crne Gore i BiH

Radojičić je sa Talićem razgovarao i o željezničkoj pruzi i problemima koje Crna Gora ima sa naplatom nadoknade
82 pregleda 0 komentar(a)
pruga, Foto: Vesko Belojević
pruga, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.10.2011. 13:12h

Pruga Nikšić - Čapljina i magistralni put Podgorica – Sarajevo su kapitalni projekti saradnje Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BIH), čiju bi realizaciju trebalo što prije početi, ocijenjeno je na sastanku bosansko-hercegovačlog ambasadora Izmira Talića i nikšićke lokalne uprave.

Talić je kazao da je riječ o izvjesnim projektima koji će donijeti dobrobit i BiH i Crnoj Gori i da nema razloga da ne počne njihova realizacija.

"Svjedoci smo da putne veze između naše dvije države nijesu na nekom visokom nivou, iako je saobraćaj veoma važan za komunikaciju, ali saznanja sam da će u nekom skorijem periodu biti vidljivi pomaci kada su ti projekti u pitanju", rekao je Talić nakon sastanka.

On je ocijenio da su to skupi projekti, čija se realizacija sa nestrpljenjem očekuje, ali da, "Evropska unija i po deset puta preračuna potrebna sredstva da bi odobrila i jedan euro".

"Nadam se da će već u mom mandatu, možda, biti riješen neki od tih kapitalnih poslova. Konkretni potezi očekuju se od nadležnih, a posao nas u diplomatiji je da prikupimo sve informacije, proslijedimo ih na relevantne adrese i urgiramo da se projekti što prije odrade", kazao je Talić.

Predsjednik nikšićke Opštine, Nebojša Radojičić, rekao je da je veoma bitno da se poboljša saobraćajnica ka BiH, preko graničnog prelaza Šćepan Polje ka BiH, kao važnom partneru Crne Gore.

On je kazao da je sa Talićem razgovarao i o željezničkoj pruzi i problemima koje Crna Gora ima sa naplatom nadoknade po osnovu potapanja dijela nikšićke Opštine prilikom izgradnje Bilećkog jezera.

"U narednom periodu dosta toga možemo imati zajedničkog kao komšije i dva naroda, koji nemaju barijera i praktično su do juče živjeli u jednoj državi i imaju slične probleme", rekao je Radojičić.

Bonus video: