Vučinić: Rekuperu nije trebalo priznati potraživanja jer su fiktivno ulagali

"Država je vratila 33 miliona a ne verujem da je peć plaćena preko 15 miliona", kategoričan je Vučinić
67 pregleda 0 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Janko Vučinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.10.2011. 08:02h

Predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić smatra da je stečajni upravnik Veselin Perišić bez osnove priznao potraživanja kompaniji Recupero u iznosu od blizu 47 miliona eura, firmi koja je vlasnički povezana sa bivšim većinskim vlasnikom Željezare, MNSS-om.

"Mislim da nije bilo osnove da se ta potraživanja priznaju jer to je ono što je MNSS pozajmivao Željezari i što je prikazivao kao gubitke o poslovanju kroz fiktivne revizorske izvještaje. Što se tiče njihovog ulaganja oni su od 2007. godine jedino instalirali novu peć i to od novca koji je vratila država Crna Gora. Država je vratila 33 miliona a ne verujem da je peć plaćena preko 15 miliona. Ne prihvatam da su te pare ušle u Željezaru, već smatram da je samo riječ o novcu koji je prikazan kao gubitak", kategoričan je Vučinić.

Perišić je kazao da je nakon konsultacija sa ekspertima finansijske struke, sa eminentnim pravnim stručnjacima i sagledavajući cjelokupnu dokumentaciju odlučio da dio potraživanja prizna jer se radi o "sredstvima zajma koja su realno ušla na račun Željezare".

MNSS je veći dio novca koji je "pozajmljivao Željezari" prebacio firmi Rekupero.

I Vučinić i Perišić smatraju da priznato potraživanje ne može uticati na sastav Odbora povjerilaca koji će, kako tvrde, ostati nepromijenjen i da to neće imati nikakvog uticaja na eventualno glasanje o predloženom Planu reorganizacije.

"Što se tiče Odbora povjerilaca ovo priznanje potraživanja ne može ništa promijeniti jer je Rekupero već u Odboru i to neće značajnije uticati na Odbor", mišljenja je Vučnić.

Ukoliko se Plan prihvati, onda je to stanje za uzbunu

Za razliku od sindikalaca, MNSS je ubijeđen da je predloženi Plan jedina alternativa za fabriku u koju je stečaj, na zahtjev većine radnika, uveden 19. aprila

Iako je predviđeno da se o Planu izjašnjavaju povjerioci prve i druge klase, tj. radnici i poreska uprava, u predloženom planu stoji da, pošto će povjeriocima te dvije klase u potpunosti biti izmirena potraživanja, oni nemaju pravo glasa.

U tom slučaju o njemu bi se izjašnjavali povjerioci treće klase a Recupero ima veća potraživanja od ostalih.

"Ukoliko se Plan prihvati, onda je to stanje za uzbunu posebno ako se zaposlenima ne omogući da se izjašnjavaju o njemu. Međutim, smatram s obzirom na to šta taj plan podrazumijeva i s obzirom na primjedbe koje su iznesene, da će sudija isti odbiti, jer bilo bi suludo da se, nakon svih primjedbi i izjašnjavanja na zadnjem ročištu, plan prihvati. Zaista ne treba biti neki stručnjak i vidjeti da taj plan ne valja. Dovoljno ga je pročitati, jer i laiku je jasno da je to čista prevara", smatra Vučinić.

U odboru povjerilaca nalaze se Dragan Darmanović, kao predstavnik države, Novo Radović, ispred Poreske uprave, Janko Vučinić, predstavnik radnika i advokati Goran i Nikola Martinović, predstavnici MNSS-a i Rekupera.

Za razliku od sindikalaca, MNSS je ubijeđen da je predloženi Plan jedina alternativa za fabriku u koju je stečaj, na zahtjev većine radnika, uveden 19. aprila.

Oni smatraju da će se ponovo vratiti, ovoga puta preko novoosnovane kompanije Hovik koja će u Željezaru uložiti 15 miliona eura čime bi postala većinski vlasnik fabrike za koju će izvršiti dokapitalizaciju emitovanjem akcija u vrijednosti pet miliona eura.

Bonus video: