Saslušana 4 sindikalca Željezare, 150 metalurga pružilo podršku

Sindikalci se terete da su 28. septembra prošle godine, nakon protesta organizovanog u krugu Željezare, ušli „silom i pod prijetnjom i prisilom prinudili direktora i članove Odbora da prekinu radni sastanak i napuste zgradu“
108 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.10.2011. 12:45h

Danas u 10 časova u Osnovnom sudu u Nikšiću sudija Ivan Perović saslušao je predsjednika Sindikata Željezare Janko Vučinić i još tri sindikalca a onda je pretres prekinut zbog štrajka zaposlenih u sudskoj administraciji i odložen za 28. oktobar u osam časova.

Protiv Vučinića i ostalih članova Izvršnog Odbora (IO) Sindikata Željezare, njih 15, kao i predsjednika Sindikata Radventa Slavka Jauković tužbu je podnio bivši vlasnik, kompanije MNSS, a na osnovu nje je osnovni državni tužilac podigao optužnicu.

Sindikalci se terete da su 28. septembra prošle godine, nakon protesta organizovanog u krugu Željezare, ušli „silom i pod prijetnjom i prisilom prinudili direktora i članove Odbora da prekinu radni sastanak i napuste zgradu“.

Na suđenju su se pojavili svi optuženi sindikalci, Janko Vučinić, Slavko Jauković, Aleksandar Roganović, Miladin Goranović, Mitar Mićković, Miodrag Bukilić, Žarko Vukčević, Vesko Mijanović, Radomir Nikčević, Dragan Striković, Slavko Đurđevac, Ljuban Pješčić, Rajko Božović, Milorad Eraković, Bratislav Otašević i Veliša Mitrović, ali ne i oštećeni Leslav Kvasik, bivši izvršni direktor Željezare, Mark Džejkobson predsjednik Odbora direktora i članovi Odbora Alen Džekobson i Daniel Brol, kao i Mirko Milojević, savjetnik Odbora, kao i svjedoci koje je poslovodstvo MNSS-a prijavilo – Jovo Mijušković, Slobodan Vasiljević i Svetlana Mrkić.

Pored Vučinića, saslušani su i Roganović, Goranović i Mićković, a branilac optuženih je advokat Milan Vojinović. Svi okrivljeni su negirali krivicu i istakli da nije bilo ni sile ni nasilja već da su svojim činom „zaštili poslovodstvo od posljedica do kojih bi došlo da su umjesto njih ušli, s pravom, izrevoltirani radnici“.

Vučinić: Radnici su žrtve

Vučinić je kazao da su „nasilnici oni koji su ih ostavili bez posla i mogućnosti da zarade i prehrane svoje porodice, a da su radnici samo žrtve svega toga“.

On je na suđenju kazao da je uoči protesta uputio mejl svim članovima Odbora direktora kao i tadašnjem ministru ekonomije Branku Vujoviću i zamolio ih da toga dana ne dolaze u fabriku jer je neraspoloženje radnika ogromno, atmosfera naelektrisana i ne znaju na šta bi sve to moglo da izađe.

Nijesmo mi uradili ništa za šta nas terete već smo samo ušli u tu baksuznu kancelariju i zamolili ih da je napuste i da dođu u Ministarstvo ekonomije da pokušamo naći rješenje problema

„Ovdje se sudilo svih radnicima a ne samo Izvršnom Odboru Sindikata. Nijesmo mi uradili ništa za šta nas terete već smo samo ušli u tu baksuznu kancelariju i zamolili ih da je napuste i da dođu u Ministarstvo ekonomije da pokušamo naći rješenje problema.

Radnici, a i mi, smo samo tražili da radimo i da živimo od rada. Međutim, državni tužilac je izgleda zamijenio teze i umjesto nasilnika, a to su menadžeri MNSS-a, predstavili su nas kao nasilnike, a mi smo samo žrtve“, kazao je Vučinić okupljenim metalurzima ispred suda, njima oko 150, koji su došli da podrže sindikalce.

Podrška štrajku sudske administracije

Vučinić im se zahvalio na podršci i uputio podršku „kolegama iz pravosuđa koji štrajkuju kao što su i oni štrajkovali, jer ne mogu da prežive sa 250 eura“.

„Državno tužilaštvo se po ko zna koji put stavilo na stranu krupnog kopaitala multinacionalnih kompanija, da ne međunarodnih prevaranata, of šor kompanija, koji su došli u Nikšić da unište Željezaru. Kada budu sudili onima koji su u ovu kompaniju doveli MNSS, a to su bivši premijer i ministar ekonomije, i svima onima koji su bili uključeni u ovu pogrešnu i pogubnu privatizaciju, jer su većinski paket akcija prodali za 5,2 miliona eura a otkupili ga za 33 miliona, kada budu sudili njima i menadžerima MNSS-a koji su uništili fabriku, sada pokušavaju da je kroz Plan reorganizacije dokrajče tada neka sude radnicima Željezare i IO Sindikata. A dotle ćemo se braniti na sve moguće načine, ne birajući sredstva sindikalne borbe, a mislim da nećemo ostati sami”, poručio je Vučinić.

Galerija

Bonus video: