Firma A-KOP veliki dužnik i u blokadi, a redovno posluje

Firma je tužila državu i traži 2,5 miliona eura. Poreski dug skoro milion eura. Na mejlove ne odgovaraju, telefon više nije njen
1621 pregleda 2 komentar(a)
Famili kvart (Novine), Foto: Premier Nekretnine
Famili kvart (Novine), Foto: Premier Nekretnine
Ažurirano: 26.04.2018. 19:48h

U Informaciji o spornim sudskim postupcima u kojima postupa Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa, među spiskovima državnih službenika koji su tužili državu našla se i firma A-Kop iz Podgorice koja tuži Ministarstvo finansija - Poresku upravu za nadoknadu štete od 2,5 miliona eura. To je najveći iznos tužbe na tom spisku.

Ova kompanija registrovana je za izgradnju stambenih zgrada, a račun joj je u blokadi od februara 2013. godine, odnosno u kontinuitetu 1.600 dana. Iznos duga po prijavljenim blokadama je 1,9 miliona eura. Njen vlasnik je, prema centralnom registru, Ivan Petričević. Ova firma je i jedan od najvećih poreskih dužnika sa dugom od skoro milion eura. A-KOP je gradila famili kvart na Zabjelu u Podgorici.

“Vijesti” su pokušale da od ove firme dobiju informacije o razlogu ove tužbe, ali na poslate mejlove ne odgovaraju. Na telefonski kontakt broj registrovan na Petričevića javila se osoba koja je kazala da nije Petričević i da je taj broj mobilnog telefona dobio jer je Petričeviću oduzet zbog neplaćanja računa. Petričević je vlasnik i kompanije Prior koja je u blokadi preko 3.800 dana.

Prema izvještajima o poslovanju koje je A-KOP redovno predaje Poreskoj upravi, on je u 2017. godini, iako zvanično u blokadi, imao tri miliona eura poslovnih prihoda i neto profit od 44 hiljade eura. Profit je imala i tri prethodne godine. Obrtna sredstva kompanije vrijede 18,3 miliona eura, a kratkoročne obaveze su 18 miliona.

Iz Poreske uprave su saopštili “Vijestima” da je A-Kop Podgorica uložio Osnovnom sudu u Podgorici 29.09.2017. godine tužbu protiv Ministarstva finansija – Poreske uprave s navodima nepravilnog i nezakonitog rada i postupanja Poreske uprave prema tom poreskom obvezniku.

“Tužba se odnosi na period od 2012. do 2016. godine, kada je po izvršenom inspekcijskom nadzoru od Poreske uprave poreski obveznik započeo žalbeni postupak pred drugostepenim organom, a zatim i pred Upravnim sudom, a u kojem je prema tužbenom zahtjevu poreski obveznik oštećen za izmaklu korist zbog trajanja postupaka i nepriznavanja prava na povraćaj PDV kredita”, naveli su iz Poreske uprave.

Ova firma je i na spisku najvećih poreskih dužnika.

“Na dan 5. april 2018. godine ukupna dospjela a neizmirena potraživanja poreskog obveznika d.o.o. A-KOP Podgorica, koji se nalazi na listi najvećih poreskih dužnika, iznose 914.564,59 ¤, a ista se odnose na period oktobar 2017. do februara 2018. godine, kada je poreski obveznik prijavljivao poreske obaveze. Poreska uprava je kod ovog poreskog obveznika preduzela mjere za naplatu poreskog potraživanja, i to: četiri rješenja o prinudnoj naplati iz novčanih sredstava poreskog obveznika blokadom žiro-računa na iznos od 134.387,93 ¤, 65.244,64 ¤, 346.536,09 ¤ i 583.102,39 eura”, saopšteno je “Vijestima” iz Poreske uprave.

Ovaj državni organ takođe je donio i rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja u iznosu od 583.102,39 eura, putem zaloge – hipoteke nad nepokretnostima poreskog dužnika od 26. marta 2018. godine.

Bonus video: