Bivši radnici UTP Piva iz Plužina prekinuli štrajk glađu i protest

Dogovoreno je i da će predstavnicima radnika i lokalne uprave biti omogućeno da 7. novembra prisustvuju otvaranju ponuda za raspisani tender, osmi po redu
67 pregleda 0 komentar(a)
hotel Piva, Foto: Srđo
hotel Piva, Foto: Srđo
Ažurirano: 19.10.2011. 13:57h

Nakon 13 dana bivši radnici Ugostiteljsko-turističkog preduzeća (UTP) Piva iz Plužina, njih šestoro, prekinuli su danas štrajk glađu nakon dogovora sa predstavnicima Ministarstva turizma, stečajnog upravnika, lokalne vlasti i Saveza Sindikata Crne Gore.

"Dogovorili smo se da se hotel u kome smo boravili svo ovo vrijeme neće otvarati sve dok se ne okonča njegova prodaja od koje će biti isplaćena dugovanja radnicima. Takođe su nam obećali da će otvaranju osmog tendera koji je raspisan za prodaju hotela, 7. novembra, prisustvovati i predstavnici radnika i lokalne uprave. Ukoliko ne bude zainteresovanih kupaca dogovoreno je održavanje novog sastanka sa nadležnima kako bi se pronašlo rješenje za ovu našu agoniju“, kazala je nakon održanog sastanka predstavnica radnika Kata Tadić.

Dogovor je doveo i do prekida protesta koji su 35 radnika, od 73 koliko ih je nekada bilo zaposleno u UTP Pivu, počeli 11. jula tražeći isplatu potraživanja i povezivanje radnog staža.

"Dogovorili smo se da se hotel neće otvarati sve dok se za njega ne pronađe kupac bez obzira na vremenski period. Ima interesenata ali vidjećemo da li će biti i prijavljwnih ponuda. Sve ćemo znati 7. novembra kada je zakazano otvaranje ponuda“, kazao je stečajni upravnik Veselin Raičević.

Štrajk glađu u restoranu hotela počelo je njih šestoro a dvadesetak kolega im je ispred hotela davalo podršku. Riječ je o bivšim radnicima koji su radno angažovani u Plus comercu, kao i o onima koji zbog zdravstvenih problema nijesu mogli da počnu sa štrajkom glađu.

"Obećano nam je da će se, u slučaju da se hotel i kafana Komarnica prodaju za nižu cijenu od početne, pokušati nadomjestiti iznos koji je potreban da bi svi radnici dobili novac koji im pripada. Ostaje nam da vjerujemo da će ovoga puta sve biti kako treba i da će stvari konačno doći na svoje mjesto“, kazala je Tadić.

Bivšim radnicima UTP Piva, preduzeća u koji je stečaj uveden 10. februara prošle godine, duguje se oko 415 hiljada eura, u prosjeku po šest hiljada, a prodajom dijela imovine za 151 hiljadu stečajni upravnik je zaposlenima povezao radni staž za prethodne dvije godine i uplatio 25 odsto ukupnih potraživanja.

Početna cijena za hotel Piva, jedini u Plužinama, je 300.000 eura dok se kafana Komarnica prodaje za 20.000 eura i za nju je, nakon završetka sedmog tendera, pristigla ponuda ali svega za osam hiljada eura.

Bonus video: