Do kraja 2020. u infrastrukturu jugoistočne Evrope biće uloženo 240 milijardi eura

U regionu se iz obnovljivih izvora energije proizvodi oko 21,4 odsto energije što je održiv procenat
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2011. 06:49h

U izgradnju energetske infrastrukture u regionu jugoistočne Evrope planirano je da do 2020. godine bude uloženo 240 milijardi eura, najavio je sinoć direktor Instituta za energetiku jugoistočne Evrope Kostis Stambolis.

Prema njegovim riječima, ta ulaganja će dostići 300 milijardi eura ukoliko se računaju i projekti energetske efikasnosti.

Učestvujući u radu regionalne konferencije o oblikovanju nove energetske budućnosti u jugoistočnoj Evropi, Stambolis je ukazao da su neophodna zajednička ulaganja u energetsku infrastrukturu i nastavak liberalizacije energetskog tržišta.

On je kazao da se u regionu iz obnovljivih izvora energije proizvodi oko 21,4 odsto energije što je održiv procenat i dodao da se planira da taj procenat do 2030. godine bude povećan na 25 odsto.

"Treba jačati proces saradnje energetskog tržišta u regionu"

Stručnjak oksforsdkog Instituta za energetske studije Aleksandar Kovačević ukazao je da je region jugoistočne Evrope siromašan energentima i energetskim resursima, kao i da je niska produktivnost, efikasnost i da su niske cijene u energetskom sektoru.

Zato treba jačati proces saradnje energetskog tržišta u regionu, rekao je Kovačević i ocijenio da je energetska infrastruktura u regionu kritična i da ona mora da bude modernizovana i održiva.

Bonus video: