Direktori KAP-a kriju podatke o platama

U fokusu interesovanja radnika KAP-a su četvorocifrene mjesečne zarade top menadžera KAP-a koji godinama dosta neuspješno rukovode ovom kompanijom
59 pregleda 0 komentar(a)
Upravna zgrada KAP-a, Foto: Luka Zeković
Upravna zgrada KAP-a, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.10.2011. 07:45h

Komisija za smanjenje troškova u Kombinatu aluminijuma (KAP) zasjedala je, ali predstavnici menadžmenta još nijesu dostavili podatke o visini zarada zaposlenih, što je jedan od glavnih uslova da 23-člana Komisija da svoje predloge za smanjenje troškova rada u aluminijumskoj kompaniji.

Izvršni direktor KAP-a Jurij Mojsejev nije precizno odgovorio na pitanje predstavnika dva sindikata KAP-a da li će članovima Komisije dostaviti podatke o visini zarada svih zaposlenih u kompaniji.

Mojsejev je naveo, međutim, da do petka, kada je zakazan novi sastanak Komisije, očekuje od članova konkretne predloge za smanjenje troškova.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić saopštio je da očekuje od menadžmenta da im, u roku od dva dana, dostavi podatke o visini zarada svih zaposlenih u KAP-u.

U fokusu interesovanja četvorocifrene zarade

Član države u bordu KAP-a Nebojša Dožić objasnio je u kratkom telefonskom razgovoru “Vijestima” da smatra da treba omogućiti uvid u visinu zarada zaposlenih po sektorima i organizacionim cjelinama KAP-a, čuvajući integritet svakog zaposlenog i bez navođenja imena u tako prezentovanim podacima.

Nakon otvorene pobune radnika, poslovodstvo KAP-a je odustalo od jednostrane namjere da primanja zaposlenih za oktobar umanji za 400.000 eura

U fokusu interesovanja radnika KAP-a su četvorocifrene mjesečne zarade top menadžera KAP-a koji godinama prilično neuspješno rukovode ovom kompanijom zadužujući je sve više i više. Isti menadžment KAP-a je za oktobar mjesečna primanja zaposlenih bez konsultacija sa Sindikatom želio da prepolovi kroz ukidanje tzv. stimulansa na zaradu.

Nakon otvorene pobune radnika, poslovodstvo KAP-a je odustalo od jednostrane namjere da primanja zaposlenih za oktobar umanji za 400.000 eura u neto iznosu (oko 640.000 u bruto iznosu) i radnicima KAP-a zarade su u punom iznosu isplaćene još u prošli petak.

Sve oči uprte u Šojgua

Troškovi rada zaposlenih, ipak, mnogo manje utiču na poslovanje KAP-a nego cijena električne energije koja je najvažnije pitanje za opstanak ove kompanije. O toj gorućoj temi pravi razgovori predstavnika menadžmenta i Vlade očekuju se nakon posjete ruskog ministra za vanredne situacije Sergeja Šojgua, koji sjutra dolazi u Crnu Goru.

Predstavnici CEAC-a, kompanije koja sa Vladom dijeli većinsko vlasništvo u KAP-u polažu velike nade da će upravo Šojgu doprinijeti pronalaženju zajedničkog rješenja koje će omogućiti nastavak državnih subvencija za struju KAP-u i nakon marta 2012. godine.

Stoga možda i ne čudi što je sljedeći sastanak Komisije za smanjenje troškova KAP-a zakazan u petak, nakon Šojguove posjete Crnoj Gori.

Bonus video: