Radnici "Pive" na infuziji, niko ih ne obilazi, ali ne odustaju

"Zacrtali smo i sebi i porodicama da nećemo prekinuti ovo mučenje dok nam se neko ne obrati", kazala je u ime štrajkača Kata Tadić
83 pregleda 0 komentar(a)
Štrajk "Piva", Foto: Ivan Petrušić
Štrajk "Piva", Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 17.10.2011. 09:49h

Radnici Ugostiteljsko-turističkog objekta Piva (UTP), njih šestoro, koji su 7.oktobra počeli štrajk glađu, riješeni su da od njega ne odustanu sve dok ne postignu dogovor sa stečajnim upravnikom ili nadležnim institucijama oko isplate njihovih potraživanja.

"Nema nam izlaska bez nekog dogovora"

"Niti nam ko dolazi, niti nas zovu. Izgleda da su digli ruke od nas. Nema veze, mi nećemo odustajati pa makar ovdje pocrkali. Ne znamo šta nam je gore – glad, hladnoća ili to što nas niko ne vidi. Nekoliko puta smo morali da primamo infuziju ali sve šestoro je riješeno da ostane do kraja pa ma šta da taj kraj bude značio.

Nema nam izlaska bez nekog dogovora. Zacrtali smo i sebi i porodicama da nećemo prekinuti ovo mučenje dok nam se neko ne obrati, a nećemo izaći dok ne dobijemo ono što je naše. Imamo mi razumijevanja i spremni smo na svaki dogovor, ali izgleda da niko ne želi sa nama da razgovara", kazala je u ime štrajkača Kata Tadić.

Oni traže isplatu potraživanja koja iznose oko 415.000. ili u prosjeku šest hiljada eura po radniku, povezivanje radnog staža i sprovođenje socijalnog programa.

Ne pomažu ni jakne

Dok oni štrajkuju unutar hotela, ispred im podršku daje dvadesetak kolega koji su angažovani u “Plus komercu”, kao i oni koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da štrajkuju.

Dio imovine je prodat za 151.000 eura, dok se za jedini hotel u Plužinama, hotel Piva, ni nakon sedmog tendera nije pojavio kupac

"Ima ovdje jedna klima, ali kako prozori ne dihtuju toliko je hladno da nam ne pomažu ni jakne, ni desetoro čarapa koje obujemo, ni ćebad sa kojima se pokrivamo. Hladno i u tijelu i oko srca", razočarano je kazala Tadićeva.

Stečajni upravnik Veselin Raičević je nakon prodaje dijela imovine UTP Piva svim radnicima uplatio 25 odsto potraživanja i povezao radni staž za dvije godine.

Dio imovine je prodat za 151.000 eura, dok se za jedini hotel u Plužinama, hotel Piva, ni nakon sedmog tendera nije pojavio kupac. Njegova početna cijena je 300.000 i osim njega neprodata je ostala i kafana Komarnica čija je cijena 20.000 eura. Za njenu kupovinu zainteresovan je Milorad Zečević iz Nikšića, ali on je spreman da plati svega 8.000 eura.

Raičević će odlučiti da li da proda pomenutu kafanu za ponuđenu cijenu, a za hotel će uskoro biti raspisan i osmi tender. Od njegove prodaje zavisi i isplata potraživanja kako radnicima tako i ostalim povjeriocima.

Bonus video: