Crna Gora od engleskih navijača zaradila milion eura

Procjenjuje se da su navijači za trodnevni boravak trošili i do hiljadu eura
0 komentar(a)
navijači engleske, Foto: Luka Zeković
navijači engleske, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.10.2011. 14:49h

Zvanični podaci o prihodu od posjete engleskih navijača za vrijeme fudbalske utakmice Crna Gora - Engleska ne mogu se znati prije polovine narednog mjeseca, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

"Činjenica je da je u vrijeme fudbalske utakmice Crna Gora – Engleska posjeta ugostiteljskim objektima bila povećana, ali u ovom trenutku ne možemo dati procjenu prihoda koje su ostvarili obveznici toga dana“, kazao je agenciji Mina-business pomoćnik direktora PU, Novo Radović.

On je objasnio da ugostitelji koji su obveznici poreza na dodatu vrijednost (PDV) svoje prihode prijavljuju po isteku mjeseca.

Cijene u podgoričkim lokalima su dosta niže u odnosu na londonske, a imajući u vidu životni standard Velike Britanije navijačima je Crna Gora bila više nego povoljna

"U ovom slučaju se radi o prihodima ostvarenim ovog mjeseca, što znači da se oni prijavljuju do polovine novembra“, dodao je Radović.

On je naveo da su inspektori PU, u sklopu svojih dnevnih aktivnosti kontrolisali evidentiranje prometa i tih dana.

"Nijesu uočene nepravilnosti koje odstupaju od standardnog ponašanja poreskih obveznika“, rekao je Radović.

Najveći dio vremena u barovima

Prema nezvaničnim podacima Crna Gora je od boravka engleskih igrača, navijača i novinara prihodovala oko milion eura. Procjenjuje se da su navijači za trodnevni boravak trošili i do hiljadu eura.

Britanci se smatraju jednim od najstrastvenijih navijača koji redovno prate utakmice reprezentacije na gostovanjima u inostranstvu

Od njihove posjete imali su koristi hoteli, ugostiteljski i objekti brze hrane, restorani i noćni klubovi.

Engleski navijači su većinu vremena provodili u podgoričkim barovima, što govori o odličnoj zaradi lokala koji se nalaze u centru grada. Cijene u podgoričkim lokalima su dosta niže u odnosu na londonske, a imajući u vidu životni standard Velike Britanije navijačima je Crna Gora bila više nego povoljna.

Zakonom garantovana minimalna plata u Velikoj Britaniji iznosi blizu 1.200 eura pokazuju podaci Eurostata za ovu godinu. Toliki minimalac zagarantovan britanskim radnicima šesti je po redu u Evropskoj uniji (EU).

Britanci se smatraju jednim od najstrastvenijih navijača koji redovno prate utakmice reprezentacije na gostovanjima u inostranstvu, a procjenjuje se da prosječan navijač potroši oko eura.

Bonus video: