Zimska sezona počinje, a Vlada još ne rješava status skijališta na Durmitoru

Firma koja gazduje skijalištem, a koje je godinama nezakonito u rukama lokalnog biznismena Radovana Grbovića, zvanično je u stečaju, a završetak agonije usporava sudski postupak
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2011. 07:27h

Iako se zimska sezona bliži a turistički poslenici na sjeveru nestrpljivo čekaju prve slojeve sniježnog pokrivača, situacija u Ski-centru Durmitor je daleko od rješenja – zbog dva sudska postupka koja su u toku, potpuno je neizvjesno kada će skijalište u zimskoj turističkoj prijestonici početi da radi.

Firma koja gazduje skijalištem, a koje je godinama nezakonito u rukama lokalnog biznismena Radovana Grbovića, zvanično je u stečaju, a završetak agonije usporava sudski postupak koji se vodi radi poništavanja ugovora o zakupu Savinog kuka. Uprkos višegodišnjim sporovima, Vlada još nije našla način da povrati svoju imovinu od Grbovića, zbog čega najveću cijenu plaća turistička privreda Žabljaka. Ako se ima u vidu značaj koji turizam ima u ukupnom bruto domaćem proizvodu Crne Gore, još više čudi indolentnost države da dovode u red popularno skijalište.

Ljut zbog neadekvatne i odlučne akcije Vlade, “Vijestima” nije htio da da izjavu ni predstavnik manjinskih akcionara Ski- centra Simo Stanić.

"Sve je u rukama Vlade i Grbovića, pa njih pitajte. Mi nemamo šta da komentarišemo", kazao je kratko Stanić.

Iz Ministarstva turizma “Vijestima” je saopšteno da je Privredni sud u Bijelom Polju, kao prvostepeni organ, donio 22. septembra prvostepenu presudu kojom se ''utvrđuje da je ugovor o zakupu žičare Savin kuk, sa pripadnostima "apsolutno ništavan.''

"Istim rješenjem, utvrđeno je da je ''apsolutno ništavan i ugovor o podzakupu zaključen između društva New ski-centar i Radovana Grbovića, kao podzakupca. Konačno, tom presudom utvrđeno je da navedeni ugovori ne proizvode pravno dejstvo", saopšteno je iz Ministarstva.

Drugi postupak, kako se dodaje, vodi se radi povraćaja cjelokupne imovine kojom je raspolagala sad već likvidirana Grbovićeva kompanija New ski-centar.

"U skladu sa informacijama kojim raspolažemo, u tom postupku, u prvoj polovini septembra ove godine zaključena je glavna rasprava i, shodno tome, očekuje se donošenje prvostepene presude", očekuju u Ministarstvu.

Grbović

Oni nijesu mogli da preciziraju da li je moguća situacija u kojoj će Grbović i ovu zimsku sezonu provesti kao gazda uzurpirane državne imovine, nadajući se da će sudski sporovi koji su u toku biti ubrzani.

"Bez namjere da prejudiciramo odluke nadležnih sudskih organa, smatramo da postoji realan osnov da se navedeni postupak ubrza i shodno tome, u što kraćem roku donese konačna presuda. S tim u vezi, ističemo da od efikasnosti u postupanju i odlučivanju u navedenim sudskim postupcima, u velikoj mjeri zavisi činjenica ko će skijalištem upravljati tokom ovogodišnje zimske turističke sezone", naveli su iz Ministarstva.

Dodali su da je “veoma teško definisati period do kada se može očekivati okončanje stečajnog postupka, posebno imajući u vidu činjenicu da je navedeni termin u direktnoj vezi sa konačnim rješavanjem dva navedena postupka”.

Završetkom stečajnog postupka, kako očekuju u Ministarstvu, konačno će se steći uslovi za uključivanje strateških partnera kroz neki od modela ulaganja u modernizaciju postojećeg i izgradnju novih skijališta “što nedvosmisleno predstavlja preduslov razvoju i afirmaciji Žabljaka kao modernog ski- centra”.

Zbog odugovlačenja teške situacije u preduzeću, nedavno su reagovali i zaposleni u Ski-centru "Savin kuk", saopštenjem da neće dozvoliti rad skijališta dok se ne riješe njihovi problemi.

Bez žalbe u sudu?

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma nemaju informaciju da je Radovan Grbović koristio pravo na žalbu u postupcima koje protiv njega vodi država, kao ni odgovor na glasine da je pokrenuo tužbu za naknadu štete.

"Nijesmo u saznanju da je Radovan Grbović ili njegova firma podnijela tužbu protiv države za naknadu štete. Smatramo da za to apsolutno ne postoji bilo kakav pravni osnov, posebno imajući u vidu činjenicu da je predmet postupaka koji se vode, isključivo vezan za međusobne odnose između dvije kompanije", naveli su iz Ministarstva.

Grbović je ranije “Vijestima” kazao da je on nemoćan u cijeloj priči, da može da ćuti jer je “mali činovnik, kojeg može da gazi ko hoće".

Bonus video: