Podignuta optužnica protiv sindikalaca Željezare

Sindikalci se terete da su 28. septembra prošle godin, ušli „nasilnički i pod prijetnjom i prisilom prinudili direktora i članove Odbora da napuste zgradu“
0 komentar(a)
Željezara, Foto: Srđo
Željezara, Foto: Srđo
Ažurirano: 13.10.2011. 12:38h

Osnovni državni tužilac podigao je optužnice protiv članova Izvršnog Odbora Željezare, njih 15, i predsjednika Sindikata Radventa Slavka Jaukovića, po tužbi bivšeg vlasnika, kompanije MNSS.

Sindikalci se terete da su 28. septembra prošle godine, nakon protesta organizovanog u krugu Željezare, ušli „nasilnički i pod prijetnjom i prisilom prinudili direktora i članove Odbora da napuste zgradu“.

„Mislili smo da je ta priča završena ali evo poslije više od godine je podifnuta optužnica. Niti smo se ponašali nasilnički niti smo kome prijetili, već smo mirno ušli u kancelariju direktora i zatražili ono što su od nas tražili radnici – da on i ostali prisutni napuste fabriku.

Dan prije tog protesta sam Marku Džejkobsonu poslao mejl da ne dolaze u Željezaru jer je veliko nezadovoljstvo i tenzije kod radnika. Ali izgleda da su namjerno došli da isprovociraju radnike“, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić.

On je pozvao radnike da kako je Sindikat branio njih i radio u njihovom interesu, tako urade i oni i da se 24. oktobra u deset časova pojave svi ispred Osnovnog suda u Nikšiću i budu im svjedoci.

„Zabrinjava činjenica što se optužnica podiže sada kada treba da se glasa o Planu reorganizacije. Gdje su bili kada je MNSS kršio protokole, avanse, kada su maltretirali oko 1.500 radnika.

Gdje je sud bio kada je trebalo podsjetiti državne organe da vlasnik ne poštuje ugovor koji je potpisao. Bivši vlasnik umjesto da nam bude zahvalan, jer smo našim ulaskom spriječili ulazak na stotine s pravom izrevoltiranih radnika i tako im sigurno spasili živu glavu, oni nas prijavili“, negodovao je Mišo Eraković, član IO Željezare.

Bonus video: