Stijepović poručio medicinarima: Na sreću ste, ipak, živi

Predstavnici sindikata, naročito zdravstva, su oštro kritikovali način na koji radi Vlada i ministarstvo finansija
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2011. 10:05h

Vlada će sve učiniti da se plate zaposlenih u javnom sektoru ne smanje - poruka je predstavnika Vlade sindikatima zdravstva, sudstva, prosvjete, policije i vojske koji su na jučerašnji sastanak sa vicepremijerom Vujicom Lazovićem i resornim ministrima došli sa namjerom da se dogovore oko procenta povećanja zarada.

" Da možemo sjutra bi vas obradovali i povećali vam plate, ali ne možemo. Bez ekonomskog rasta nema povećanja zarada" kazao je Lazović sindikatima koje okuplja Savez sindikata Crne Gore (SSCG).

On je rekao da zna da su zarade male i da ih treba povećati, da Vlada radi na privlačenju stranih investicija koje bi popravile ekonomsku situaciju, da privreda stagnira, da je nelikvidnost alarmantna i da bi svako povećanje zarada značilo urušavanje sistema.

Predstavnici sindikata, naročito zdravstva, su oštro kritikovali način na koji radi Vlada i ministarstvo finansija, kome su sva ostala ministarstva dozvolila da upravlja njihovim resorima.

Žučan razgovor sa Stijepovićem

" Čuli smo da su niske plate ali malo smo čuli onoga što je uzrok takvom stanju i način za izlazak. Moramo pregovore osvijetliti i sa te strane. Koliko je nas koji ne dođu u sedam ili devet ako nam tada počinje radno virijeme, nego sa sat ili dva zakašnjenja.

Da se zapitamo koliko nas dočeka kraj radnog vremena na radnom mjestu. Koliko nas u toku radnog vremena doveze i odveze dijete u vrtić ili školu, pođe na druge građanske obaveze koje svi imamo i treba da znamo to što neko izvršava svoje obaveze a želi da primi platu neko mora da plati" kazao je Stijepović, naglašavajući negodovanje radnika.

Inače, razgovor sa Stijepovićem je bio veoma žučan.

On je rekao i da sav taj nerad može “da ide do jednog trenutka, a da je taj trenutak možda baš ovaj”.

" Moramo da stvorimo neki proizvod od kojeg bi primili zaradu" objasnio im je Stijepović, napominjući da oni ništa ne privređuju i da se njihovim radom ne puni budžet, vjerovatno zaboravljajući da se obraća zaposlenima u vanprivredi.

"Je li ovdje rečeno da hoćete povećanje plata jer su poslanicima povećane? Jeste. E, onda taj razlog više ne postoji, jer poslanicima nijesu povećane. Hajde da pričamo i o tome. Ja vas molim da pričamo bez teških riječi i prijetnji" kazao je Stijepović sindikalcima koji su dobacivanjem prekidali njegovo izlaganje.

" Ja mislim da ćemo se složiti da naš standard nije samo plata, a ako i jeste onda je standard i to što je dobijamo svakog prvog i složićemo se oko toga" rekao je Stijepović.

Na tvrdenje radnika zdravstva da su gladni i pored redovnih plata, Stijepović im je je poručio - “na sreću ste, ipak, živi”.

Galerija