Ako bi povećali zarade urušio bi se ekonomski sistem

Predstavnici sindikata su oštro kritikovali način na koji radi Vlada i ministarstvo finansija, kome su sva ostala ministarstva dozvolila da upravlja njihovim resorima
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2011. 19:25h

Vlada će sve učiniti da se plate zaposlenih u javnom sektoru ne smanje, poruka je predstavnika Vlade sindikatima zdravstva, sudstva, prosvjete, policije i vojske koji su na jučerašnji sastanak sa vicepremijerom Vujicom Lazovićem i resornim ministrima došli sa namjerom da se dogovore oko procenta povećanja zarada.

"Da možemo sjutra bi vas obradovali i povećali vam plate, ali ne možemo. Bez ekonomskog rasta nema povećanja zarada", kazao je Lazović sindikatima koje okuplja Savez sindikata Crne Gore (SSCG).

On je rekao da zna da su zarade male i da ih treba povećati, da Vlada radi na privlačenju stranih investicija koje bi popravile ekonomsku situaciju, da privreda stagnira, da je nelikvidnost alarmantna i da bi svako povećanje zarada značilo urušavanje sistema.

Predstavnici sindikata, naročito zdravstva, su oštro kritikovali način na koji radi Vlada i ministarstvo finansija, kome su sva ostala ministarstva dozvolila da upravlja njihovim resorima.

Zdravstvo kao propale privatne firme

Predsjednica sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić je podsjetila da radnici u zdravstvu svakodnevno štrajkuju i tražila od Ministarstva zdravlja da poboljša njihov materijalni položaj.

"Kumim vas bogom da ne dozvolite da u četvrtak u 11 časova stupimo u generalni štrajk", kazala je ona i dodala da bi Vlada mogla da pomogne zdravstvo kao što je pomagala propale privatne firme.

Predsjednik sindikata pravosuđa Duško Zarubica je kazao i da svaki razgovor o povećanju plata predstavnici ministarstva finansija počinju sa “para nema”, a tim riječima je i pomoćnik ministra finasija Nemanja Pavličić počeo jučerašnje izlaganje.

"Svakom pojedincu smo objasnili zašto do povećanja ne može doći. Vi i onako primate veće zarade za 20 do 30 odsto od zaposlenih u Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj i Grčkoj", kazao je Pavličić i dodao:

"Tačno je da je Vlada pomogla KAP i Željezaru, tačno je i da smo griješili i nekoliko puta možda i ishitreno djelovali ali sad nije vrijeme da o tome pričamo", kazao je Pavličić.

Doktoru 844, a sestri 441

Pomoćnik ministra zdravlja Nebojša Todorović je naveo da je izabrani doktor za odrasle tokom prvih osam mjeseci ove godine primao 844 eura, njihove sestre 441, a subspecijalisti u Kliničkom centru 1.500 eura.

Radnik u zdravstvu Rako Bulić ga je zamolio da ne iznosi takve podatke jer on ima liste zarada koje pokazuju da pedijatar sa 20 godina staža prima 583 eura, a medicinska sestra sa 24 godine staža u laboratoriji 359 eura i da nije normalno da im se cifre toliko razlikuju. Inače, sastanak je protekao u saopštavanju potpuno oprečnih podataka

Generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić je rekao da su svjesni situacije u kojoj se država nalazi ali da se mora obratiti pažnja na težak materijalni položaj velikog broja ljudi.

DPS ili liberali krivi za višak zaposlenih

Predsjednik sindikata kulture Blagota Eraković je kazao da postoji višak radnika jer su pred svake izbore dostavljani spiskovi ljudi koje treba zaposliti i to riječima “primi ovoga jer u njegovoj familiji imamo 10 glasova”, što je iziritiralo ministra prosvjete Slavoljuba Stijepovića.

"Ti si bio direktor, pa je li tebi ko donosio spiskove", pitao je Stijepović.

Ali mi je čovjek pokazao spisak sa 30 imena i rekao “četvoro i mogu nekako zaposliti ali ne znam kud ću sa ostalih 26.

"Bogami, svi ti pričaju da si u DPS", dobacili su mu sindikalci.

Stijepović se “složio” sa Erakovićem i rekao da se “to dešavalo kada je opozicija bila na vlasti na Cetinju”.

Stijepović poručio medicinarima: Na sreću ste, ipak, živi

"Čuli smo da su niske plate ali malo smo čuli onoga što je uzrok takvom stanju i način za izlazak. Moramo pregovore osvijetliti i sa te strane. Koliko je nas koji ne dođu u sedam ili devet ako nam tada počinje radno virijeme, nego sa sat ili dva zakašnjenja. Da se zapitamo koliko nas dočeka kraj radnog vremena na radnom mjestu. Koliko nas u toku radnog vremena doveze i odveze dijete u vrtić ili školu, pođe na druge građanske obaveze koje svi imamo i treba da znamo to što neko izvršava svoje obaveze a želi da primi platu neko mora da plati", kazao je Stijepović, naglašavajući negodovanje radnika.

Inače, razgovor sa Stijepovićem je bio veoma žučan.

Na tvrdjenje radnika zdravstva da su gladni i pored redovnih plata, Stijepović im je je poručio - “na sreću ste, ipak, živi”.

"Moramo da stvorimo neki proizvod od kojeg bi primili zaradu", objasnio im je Stijepović, napominjući da oni ništa ne privređuju i da se njihovim radom ne puni budžet, vjerovatno zaboravljajući da se obraća zaposlenima u vanprivredi.

"Je li ovdje rečeno da hoćete povećanje plata jer su poslanicima povećane? Jeste. E, onda taj razlog više ne postoji, jer poslanicima nijesu povećane. Hajde da pričamo i o tome. Ja vas molim da pričamo bez teških riječi i prijetnji", kazao je Stijepović sindikalcima koji su dobacivanjem prekidali njegovo izlaganje.

"Ja mislim da ćemo se složiti da naš standard nije samo plata, a ako i jeste onda je standard i to što je dobijamo svakog prvog i složićemo se oko toga", rekao je Stijepović.

Na tvrdjenje radnika zdravstva da su gladni i pored redovnih plata, Stijepović im je je poručio - “na sreću ste, ipak, živi”.

Galerija

Bonus video: