Liberalna ekonomija je krivi put, turizam nije dovoljan

Garancije koje je Vlada dala KAP-u prilično su pogibeljne ukoliko bi se aktivirale, jer iznose 132 miliona eura, kazao je Krivokapić
100 pregleda 0 komentar(a)
krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.10.2011. 11:58h

Liberalni koncept razvoja Crne Gore neefikasan je za malu zajednicu, ocijenio je predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, i dodao da je novac od privatizacije trebalo uložiti u restrukturiranje privrede i investicije u realnu ekonomiju.

"Pokazalo se da se samom prodajom i investicijama ne može mnogo napraviti. Ozbiljna država se ne pravi samo na turizmu, već na strateškim stvarima, kao što su energetika, realna ekonomija i poljoprivreda", rekao je Krivokapić Radiju Crne Gore.

On smatra da bi svjetska ekonomska kriza svakako uticala na privredu Crne Gore, ali efekti su minimalni kad neko sam uređuje svoju kuću.

"Da smo svoju kuću bolje uređivali efekti bili minimalni", poručio je Krivokapić."Problem rješiv, ali samo ukoliko se sučimo sa greškama".

Pogibeljne Vladine garancije

Grešaka, kako je dodao, mora biti, ali bi ih moglo biti manje.

"Deficiti su veliki i nije stvorena ona baza realne ekonomije koja treba da nas drži"

"Garancije koje je Vlada dala KAP-u prilično su pogibeljne ukoliko bi se aktivirale, jer iznose 132 miliona eura", kazao je Krivokapić.

On smatra da Crna Gora ove godine mora da primijeni preporuke Centralne banke (CBCG), dok bi Savjet guvernera trebalo da preispita svoju politiku, jer bi u suprotnom moglo biti gore.

Neko bi morao da snosi odgovornost za projekat autoputa

Da li je moglo biti boljih odluka?

On smatra da je ministar saobraćaja, Andrija Lompar, kada je u pitanju autoput Bar-Boljari, uradio stvari koje niko nije na ovim prostorima, odradivši procedure uz poštovanje zakona i preporuke Svjetske banke (SB) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC).

"Da li je moglo biti boljih odluka? Kada imate tender, na koji su dostavljene ponude koje su nesporne suštinski po kvalitetu, pa prvorangirani nije mogao da nabavi novac, pa ni drugorangirani to nije mogao - tu ministar nije mogao ništa", kazao je Krivokapić.

On je dodao i da je Crna Gora mogla da nađe drugi model realizacije autoputa, ali da bi za to neko ipak morao da preuzme odgovornost.

"Smatrali smo da to nije način. Ipak, ono što je bio zadatak ministra, urađeno je na najbolji mogući način", ocijenio je Krivokapić.

Bonus video: