Amerikanci ne priznaju Željezarcima plate dok se štrajkuje

Povjerioci 1. i 2. klase bi, po planu, bili u potpunosti namireni na dan početka primjene Plana reorganizacije
0 komentar(a)
Čeličana, Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Čeličana, Željezara, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 09.10.2011. 08:49h

Posljednja verzija Plana reorganizacije, koju je bivši vlasnik Željezare kompanija MNSS podnio 6.oktobra, razlikuje se, između ostalog, od prethodna dva (prvi podnesen 15. avgusta, a izmijenjena verzija predata 27. septembra) kako prema načinu isplate prihvaćenih potraživanja povjerilaca, tako i prema iznosu novca koji bi novoosnovana kompanija Hovik, koju pored MNSS-a čini i Stil kapital grupa, strateški partner iz SAD-a, spreman da investira i predvodi realizaciju pomenutog plana, trebalo da uloži.

Prvi Plan je podrazumijevao da Hovik radnicima, kao povjeriocima prve klase, isplati 80 odsto potraživanja dok bi ostatak biti konvertovan u nove akcije, a povjerioci druge klase, odnosno poreska uprava, dobili bi 35 odsto novca u gotovini i 65 odsto u vidu novih akcija.

Sada bi i radnicima i poreskoj upravi sva potraživanja bila isplaćena u gotovini.

Povjerioci 1. i 2. klase bi, po planu, bili u potpunosti namireni na dan početka primjene Plana reorganizacije, ali ne bi imali pravo da glasaju o prihvatanju predloženog plana.

Osim što nemaju pravo, kako stoji u Planu, da glasaju o njemu, povjeriocima 1. i 2. klase su smanjena potraživanja, koja su ranije prihvaćena.

MNSS je prigovorio da je došlo do grešaka u rangiranju neobezbijeđenih potraživanja, što su, kako tvrde, stečajni upravnik i Sud i priznali, radnicima prihvaćeno 4,4 miliona eura, što je za skoro dva miliona manje nego već prihvaćena potraživanja. Pošto su radnici Željezare štrajkovali od 1. marta do 15. aprila, MNSS im je, na račun toga, odbio blizu 1,9 miliona eura.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: