Zakup stanova jeftiniji do 40 odsto nego lani: Namješten, jednosoban za 350 eura

Izdavanjem stanova se stiču prihodi koji su oporezivi u skladu sa propisima, što zavisi od više faktora
64 pregleda 0 komentar(a)
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.10.2011. 15:36h

Cijene mjesečnog zakupa stanova u Crnoj Gori su, prema podacima agencija za nekretnine, niže 30 do 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine, iako potražnja za njima nije smanjena.

Direktor agencije Krstaš nekretnine, Marko Ćipović, rekao je da na cijene zakupa stanova utiče mnogo faktora, od lokacije i kvadrature do opremljenosti, kao i da su one, bez obzira na nesmanjenu potražnju, niže 30 do 40 odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine.

"Postoje stanovi različite kategorije. Cijene luksuznih stanova se kreću od oko 500 do 600 eura, a drugi od 200 do 400 eura. Najviše se izdaju jednosobni namješteni, koji koštaju između 300 i 350 eura, kao i namještene garsonjere čija je cijena od 200 do 250 eura", rekao je Ćipović agenciji Mina-business.

On je dodao i da je potražnja za namještenim stanovima veća nego za nenamještenim, dok broj zaključenih ugovora o zakupu varira tokom godine.

Najveća tražnja u krajem ljeta

"Najveći broj ugovora o zakupu napravi se u avgustu i septembru, jer tada dođu studenti i traže stanove. Uglavnom se ugovori zaključuju na godinu, sa mogućnošću produženja, ali postoje i oni na kraći rok", kazao je Ćipović i podsjtio da se oni ovjeravaju u Osnovnom sudu ili kod notara.

Direktor agencije Fer nekretnina, Lidija Leković, navela je da je ponuda za stanovima najveća u septembru, kao i da se cijene zakupa kreću od 250 eura pa naviše, zavisno od lokacije i opremljnosti.

Ona, međutim, smatra i da je potražnja za stanovima ove godine smanjena u odnosu na prethodnu.

Ko i kako plaća porez na izdati stan

Izdavanjem stanova se, kako su podsjetili iz Poreske uprave (PU), stiču prihodi koji su oporezivi u skladu sa propisima, što zavisi od više faktora.

Izdavanje stanova, kako su objasnili, može podrazumijevati rentiranje imovine, ali i obavljanja djelatnosti koja se registruje u skladu sa posebnim zakonom. Sa druge strane bitno pitanje koje opredjeljuje poreskog obveznika i način plaćanja poreske obaveze odnosi se na to da li su izdavaoci, odnosno zakupci, građani ili preduzeća. Oporezivanje izdavanja stanova će, nadalje, zavisiti i od toga da li se stan koji je izdat i koristi za stanovanje.

"U Crnoj Gori su najčešće situacije u kojima su i zakupodavci i zakupci građani kada je u pitanju izdavanje stanova koji se koriste za stanovanje. U tom slučaju poreski obveznik je zakupodavac, koji je dužan je do kraja aprila tekuće godine za prethodnu podnese godišnju poresku prijavu poreza na dohodak građana, u kojoj će utvrditi poresku obavezu i u istom roku platiti porez“, saopšteno je iz PU.

Oni su naveli i da postoje i situacije u kojima građani izdaju preduzećima stanove za stanovanje nekog od zaposlenih. U tom slučaju poreski obveznik je takođe zakupodavac, ali je zakonom definisana obaveza preduzeća da prilikom svake isplate zakupnine obračuna, obustavi i uplati porez u ime zakupodavca, odnosno građanina.

Izdavanje stanova koje bi se smatralo obavljanjem djelatnosti praktično bi bile situacije u kojima se stan izdaje u periodu kraći od dva mjeseca. Takvi primjeri su izdavanje ležaja turistima ili kuća za odmor

Oni su dodali da je prihod od zakupnine oslobođen plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) ukoliko se ostvaruje po osnovu izdavanja stanova za period duži od dva mjeseca. PDV se, prema tome, ne bi obračunavao bez obzira da li je izdavalac građanin ili preduzeće, ukoliko se stan koristi za stanovanje.

"Izdavanje stanova koje bi se smatralo obavljanjem djelatnosti praktično bi bile situacije u kojima se stan izdaje u periodu kraći od dva mjeseca. Takvi primjeri su izdavanje ležaja turistima ili kuća za odmor, te su tako ostvareni prihodi oporezivi u skladu sa Zakonom o PDV-u“, rekli su iz PU.

Oni su podsjetili i da postoji obaveza obračunavanja i plaćanja poreza na dohodak građana ili na dobit u zavisnosti od toga da li je izdavalac građanin ili preduzeće, kao i da izdavanje stanova, kao oblik djelatnosti, treba da bude i registrovano u skladu sa Zakonom o turizmu.

Bonus video: