Poljoprivrednici zadovoljni bespovratnim kreditima, ali to nije dovoljno

Premijer Igor Lukšić kazao je da će poljoprivreda ubuduće imati posebnu pažnju države
77 pregleda 0 komentar(a)
Plantaže, Lukšić, Foto: Boris Pejović
Plantaže, Lukšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.10.2011. 17:17h

Poljoprivredni proizvođači Crne Gore, koji su u petak sa Vladom potpisali ugovore o dodjeli grantova u okviru projekta Institucionalnog jačanja i razvoja poljoprivrede (MIDAS) zadovoljni su odobrenim novcem, ali smatraju da bez aktivnije pomoći države nema rješenja mnogobrojnih problema u tom sektoru i unapređenja proizvodnje.

Poljoprivrednik Paljo Drešaj iz Tuzi kazao je da će taj projekat biti pravi test za državu da dokaže koliko ima kapaciteta i spremnosti da se uključi u rješavanje problema u poljoprivredi

Poljoprivrednik Paljo Drešaj iz Tuzi kazao je da će taj projekat biti pravi test za državu da dokaže koliko ima kapaciteta i spremnosti da se uključi u rješavanje problema u poljoprivredi.

"Grantovi su svojevrsan put u ozdravljenje poljoprivrede i šalje se pozitivna poruka proizvođačima. Međutim, za rješavanje ozbiljnih problema potrebno je ozbiljnije uključivanje države. Banke treba da olakšaju procedure i smanje kamate i tu država treba da interveniše", kazao je Drešaj u ime poljoprivrednika koji su dobili grantove, odnosno, nepovratnu finansijsku podršku za svoje projekte.

On je kazao da, osim skupih kredita, rad poljoprivrednika opterećuje i težak plasman na tržište kao i troškovi proizvodnje koji ne obezbjeđuju konkurentnost proizvoda.

Premijer Igor Lukšić kazao je da će poljoprivreda ubuduće imati posebnu pažnju države

"Govor ću početi poslovicom Vinstona Čerčila: dobar govor je kao ženska suknja: dovoljno duga da pokrije suštinu a dovoljno kratka da zadrži pažnju", počeo je svoje obraćanje Drešaj, što je izazvalo smijeh u prepunoj sali u upravnoj zgradi Plantaža.

Premijer Igor Lukšić kazao je da će poljoprivreda ubuduće imati posebnu pažnju države, s obzirom na njen značaj za bruto domaći proizvod (BDP).

"Kroz ovakav vid podrške povećaćemo konkurentnost poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori i istovremeno pripremiti poljoprivredne proizvođače i prerađivačke kapacitete za apsorpciju sredstava iz već dostupnih Evropskih poljoprivrednih fondova", naveo je premijer.

On saopštio da je domaća poljoprivreda od sredstava EU namijenjenih ruralnom razvoju, dobila 12,9 miliona eura za naredne dvije godine, te da će crnogorski poljoprivrednici imati još veće grantove nakon ulaska u EU

"Ta bespovratna sredstva će se kretati i do 80 miliona eura godišnje. Sve ove mjere, zajedno sa novim zakonodavnim, institucionalnim i administrativnim okvirom, kao i kroz budžetsku podršku, učiniće crnogorski agrar konkurentinijim na tržištu EU. Iz tog razloga, perspektiva što skorijeg članstva u EU čini naše šanse opipljivijim", naveo je Lukšić.

MIDAS najznačajniji projekat

Ministar poljoprivrede Tarzan Milošević procijenio je da će u okviru MIDAS-a biti odobreno oko deset miliona eura za projekte u 12 sektora poljoprivredne proizvodnje i u sektoru ribarstva.

On je podsjetio da je projekat MIDAS, jedan od najznačajnijih u crnogorskoj poljoprivredi, finansiran od kredita Svjetske banke (SB) u iznosu od 11 miliona, kao i granta Globalnog fonda za zaštitu prirodne okoline (GEF) od 2,5 miliona eura i novca iz budžeta Vlade i Ministarstva od skoro tri miliona eura.

Premijer Lukšić je naveo da je na poziv bio dobar odziv te da je brojka od 780 aplikanata i projekata vrijednih preko 20 miliona eura pokazatelj da i u ekonomske krize “postoji izražen interes za bavljenje savremenom poljoprivrednom proizvodnjom”.

"Odobrićemo oko 300 novih projekata i na ovaj način promovisati 300 novih preduzeća ili preduzetnika", kazao je Lukšić, dodajući da će agrar uvijek imati Vladu kao pouzdanog partnera te da će se nastaviti podrška projektima koji će ojačati kvalitet, bezbjednost hrane i povećanje proizvodnje.

Bonus video: