Crna Gora na 53. mjestu najboljih zemalja za biznis

Na čelu liste je Kanada, dok su na začelju Venecuela, Angola, Burundi, Zimbabve i, posljednji, Čad
0 komentar(a)
ekonomski rast, Foto: Shutterstock.com
ekonomski rast, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.10.2011. 15:27h

Crna Gora je na ovogodišnjoj listi najboljih zemalja za biznis, koju sastavlja američki poslovni magazin Forbs, zauzela 53. poziciju, što je za šest mjesta bolji rejting nego u prošlogodišnjem izvještaju

U odjeljku posvećenom Crnoj Gori, Forbs podsjeća da je zvanična Podgorica otrgla svoju ekonomiju iz kontrole Slobodana Miloševića još sredinom 1990-ih, da je osnovala vlastitu centralnu banku, prihvatila prvo njemačku marku pa potom euro kao zvaničnu valutu i preusmjerila carinske prihode u svoju državnu kasu.

"Nezaposlenost i neravnomjerni regionalni razvoj su ključni politički i ekonomski problemi zemlje", ocjenjuje Forbs i podsjeća da je Crna Gora prodala svoju aluminijumsku industriju te da su privučene značajne strane direktne investicije u sektor turizma.

"Globalna finansijska kriza imala je značajne negativne efekte na crnogorsku ekonomiju, s obzirom na pad kreditne aktivnosti, slabljenje sektora nekretnina kao i izvoza aluminijuma", kaže se u analizi Forbsa.

U regionu samo 2 boljih

Po kategorijama, Crna Gora je najbolji rezultat osvojila u zaštiti investitora, po čemu je na 27. mjestu liste od 134. zemlje. Po slobodi trgovine smo 49, tehnologijama pedeseti, ličnim slobodama i inovacijama 54, odnosno, 55, korupciji 59, monetarnim slobodama 64 a pravu imovine 68.

Najgori rezultat Crna Gora je ostvarila u sekciji opterećenja porezima, po čemu je na 101. mjestu.

U odnosu na okruženje, Crna Gora je ove godine lošije rangirana nego Makedonija, koja je zauzela 35. mjesto i Hrvatska na 41. Kaskaju Albanija, koja je na 64. poziciji, Bosna i Hercegovina na 84 i Srbija na 93. mjestu.

Na čelu liste je Kanada, a slijede Novi Zelenad, Hong Kong, Irska, Danska, Singapur, Švedska, Norveška,Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države (SAD), dok su na začelju Venecuela, Angola, Burundi, Zimbabve i, posljednji, Čad

Bonus video: