U Kolašinu generalno manje nezaposlenih, ali više sa diplomom

Ukupno je 638 lica na evidenciji, a od toga je 210 onih sa III stepenom srednje stručne spreme
0 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 06.10.2011. 14:21h

Broj nezaposlenih na evidenciji kolašinske kancelariji Zavoda za zapošljavanje, manji je nego minule godine za 0,1 indeksini poen, ali je onih koji traže posao za fakultetskom diplomom više za 18, pa ih je sada ukupno 52.

Prema riječima koordinator te kancelarije Ranko Šćepanović, među njima je najviše pravnika, ekonomista, profesora jezika i fizičke kulture.

" Stopa nezaposlenosti trenutno je 14, 9 procenata. Ukupno je 638 lica na našoj evidenciji, a od toga je 210 onih sa III stepenom srednje stručne spreme.

Iz te kategorije trenutno posao traže, između ostalih, 52 prodavca 20 kuvara jednostavnih jela i 18 kelnera" kazao je Šćepanović.

Prodavci, kelneri i kuvari su kadar koji je godinama školovan u kolašinskoj srednjoj školi. Sudeći po tome da posao još nijesu našli, čini se da procjena onih koji su kreirali obrazovnu politiku za taj grad nije bila pravilna.

Među nezaposlenima sa III stepenom školske spreme je velikih broj onih koji su školovani u vrijeme kada je uspješno poslovala Fabrika za preradu aluminijskih kablova (FAK), pa je trenutno nezaposleno i 26 rukovodilaca mašina za hladno varenje i vučene čelika.

Međutim, nejasno je s kojim su opravdanjem u Kolašinu iškolovana genaracija magacionera, pa, je, logično značajan broj i lica s tim zanimanjem među nezaposlenima.

Šćepanović ističe da kada je riječ o nezaposlenima sa srednjom stručnom spremaom, uglavnom je riječ o onima koji su strariji, a već su imali posao.

On tvrdi da je saradnja sa poslodavcima odlična ali i da većina nezaposlenih vrlo aktivno traži posao, pa je značajan broj , 187 , našlo neki sezonski posao, a više od trideset zaradjuje za život radeći u nekom od preduzeća ili NVO u okviru javnih radova.

Vrlo je zanimljivo i da je na našoj evidenciji, za razliku od ostalih sjevernih crnogorskih opština, mnogo manje žena nego muškaraca . Od ukupnog broja nezaposlenih 34 posto su žene.

Ja to objašnjavam njihovom strukom koja je vezana za turizam i ugostiteljstvo pa lakše nalaze posao. Međutim, činjenica je da su žene mnogo aktivnije u traženju posla" tvrdi Šćepanović

Bonus video: