"Grand" prodavao albanski i kineski namještaj kao italijanski

Vlasnici “Granda” su se služili raznim trikovima, pa su namještaj iz Kine deklarisali kao da je sa Dalekog istoka
626 pregleda 1 komentar(a)
Grand salon, Foto: Vesko Belojević
Grand salon, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.10.2011. 07:46h

Tržišnoj inspekciji je bilo potrebno pet mjeseci i 16 kontrola da natjera nadležne u salonu namještaja “Grand” da isprave netačne deklaracije na proizvodima.

Upornost sagovornika “Vijesti”, čije je ime poznato redakciji, a koji je o nepravilnostima u “Grandu” obavještavao Tržišnu inspekciju i Ministarstvo ekonomije, je urodila plodom i sada se namještaj iz Kine i Albanije prodaje kao roba iz tih zemalja, a ne kao italijanska.

Italija je simbol kvaliteta i odličnog dizajna, ali su preko tog imena na prevaru prodavani artikli iz Kine.

On je rekao da je to situacija sa namještajem u salonima “Granda” u zetskom selu Mahala i u Donjoj Gorici.

Služili se raznim trikovima

Vlasnici “Granda” su se, kako je rekao, služili raznim trikovima, pa su namještaj iz Kine deklarisali kao da je sa Dalekog istoka, kako bi izbjegli pominjanje konkretne države.

Isto su, tvrdi, radili i sa namještajem iz Albanije, za koji su tvrdili da je iz Italije.

Ona je potvrdila da je kontrola pokazala da je namještaj u stvari bio iz Albanije i Kine.

"Pojačani nadzor je počeo 15. aprila, kod dva salona namještaja u Donjoj Gorici i u selu Mahala, kao i u sjedištu privrednog društva u čijem sastavu posluju ti maloprodajni objekti. Kontrolom je obuhvaćena i poslovna dokumentacija vezana za uvoz predmetnih proizvoda", kazala je Marković i dodala da utvrđeno kod nekih komada namještaja da deklaracije ne sadrže informacije za potrošače o nazivu i sjedištu proizvođača.

Ona je potvrdila da je kontrola pokazala da je namještaj u stvari bio iz Albanije i Kine.

"Zbog saopštavanja netačnih, nejasnih i nepotpunih informacija u deklaracijama za proizvode, inspektor je donio rješenje kojim je naložio otklanjanje nepravilnosti i izrekao upravnu mjeru privremene zabrane prometa predmetnog namještaja i tepiha. Zabrana traje dok se navedeni proizvodi propisno ne deklarišu, odnosno dok se na deklaracijama ne istaknu tačne, potpune i jasne informacije o proizvodu", objasnila je Marković.

Kupci nemaju pravo na naknadu štete

Ona je „Vijestima“ detaljno objasnila tok svake kontrole, da je uručivan zaključak o prinudnom izvršenju, da je pokrenut prekršajni i postupak, a posljednja kontrola od 6. septembra je pokazala da su nepravilnosti ispravljene.

"Zatečeno stanje u „Grandu“ je bilo povod za pojačani nadzor kod svih trgovaca namještajem u Crnoj Gori, koji je Tržišna inspekcija sprovela tokom maja", kazala je ona.

Zatečeno stanje u „Grandu“ je bilo povod za pojačani nadzor kod svih trgovaca namještajem u Crnoj Gori.

Ona je rekla da, ako kupci imaju dokaz o prevari mogu da vrate namještaj u salon.

"To je falsifikat, krivično djelo i to je krupna stvar. Varanje potrošača na taj način bi trebalo skupo da košta", kazala je ona.

Novaković: Zakon ne shvata da italijanski brend može biti iz Kine

Vlasnik salona “Grand” Vanja Novaković je kazao “Vijestima” da optužbe nijesu tačne i da kupci uvijek dobiju garantovan kvalitet za cijenu koju su platili.

"Problem je što ni sami inspektori nijesu upućeni u problematiku. Mnogi proizvođači iz Italije su svoje pogone preselili u Tursku i Kinu, ali na svim tim deklaracijama piše da je zemlja porijekla Italija. Zemlja porjekla i uvoza su dvije različite kategorije. U zakonima postoji dosta nepravilnosti i detalja koji nijesu jasni, zato inspektori to različito tumače. Nekima od njih uspijemo da objasnimo, a nekima i ne", kazao je Novaković.

On je rekao da je ubijeđen da je za svaku posjetu inspekcije njegovim salonima kriva konkurencija koja je svjesna kvaliteta i proširenja djelatnosti “Granda”.

Bonus video: