Medojević: Panto market je firma DB-a

Ovakve kompanije su osnivane od početka devedesetih godina za legalizaciju kriminalnih i švercerskih poslova, rekao je Medojević
133 pregleda 0 komentar(a)
medojević, Foto: Boris Pejović
medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.10.2011. 18:45h

Nakon inicijative manjinskih akcionara AD “PKB Herceg Novi Zelenika” i AD “C Vračar” da podnesu krivične prijave protiv većinskog vlasnika, firme “Panto market”, predsjednik PzP Nebojša Medojević je ocijenio da “teško da bi neka firma bez jakih leđa i veza mogla da podigne kredite koji nijesu pokriveni hipotekama ni 30 odsto.

Medojević je ocijenio da je normalna poslovna politika banka da vrijednost hipoteka bude najmanje 200, a nekada i 30 odsto duga”.

“Panto market” je posljednjih nekoliko godina podigao kredite u vrijednosti od 126 miliona eura zalažući imovinu akcionarskih društava u Herceg Novom, Budvi, Nikšiću i Baru koja vrijedi nekoliko puta manje.

Finansiranje izbornih kampanja

Medojević tvrdi da su policija i tužilaštvo, prije svih, bili blagonakloni prema vlasniku “Panto Groupa”

"Ovakve kompanije su osnivane od početka devedesetih godina za legalizaciju kriminalnih i švercerskih poslova, rekao je Medojević, a najpoznatija je, svakako, ’MTT’, koja je bila osnovana za šverc cigareta. Ovakve DB firme su služile za bogaćenje pojedinaca iz vrha režima, ali i za finansiranje tajnih operacija DB-a, kao i za finansiranje izbornih kampanja režimskih stranaka.”

Vlada je pomogla ’Panto Group’ sa više od sedam miliona eura gotovine, kazao je Medojević

Fizički napad na inspektora

Prema informacijama PzP-a, vlasnik “Panto Groupa” je pred posljednje lokalne izbore u Herceg Novom “zaprijetio Vladi da će, ako mu ne pomogne finansijski i garancijama, zaključati firme u Herceg Novom i tako ostaviti 2.000 ljudi bez posla”.

“Vlada je tada pomogla ’Panto Group’ sa više od sedam miliona eura gotovine i ulaskom u program finansijske konsolidacije, čije detalje još ne znamo”, rekao je Medojević.

Medojević tvrdi da su policija i tužilaštvo, prije svih, bili blagonakloni prema vlasniku “Panto Groupa”, pa su “ostala neprocesuirana teška krivična djela nasilja u porodici i fizičkog napada nad inspektorom u njegovom objektu, kao i mnoštvo krivičnih djela iz oblasti utaje poreza, zloupotrebe službenog položaja i pranja novca”.

Ko sve pomaže

Medojević je rekao da je za potrebe finansijske konsolidacije angažovana firma “EKI Investments” iz Beograda, u vlasništvu bivšeg ministra za privatizaciju Srbije Aleksandra Vlahovića, a sada poslanika i visokog funkcnionera DS, za 800.000 eura.

“Ova astronomska cifra za konslating takođe otvara dilemu ko je sve u vlasti Crne Gore i Srbije plaćen da pomaže spasavanje ove DB firme.

U svakom slučaju, teško je očekivati da će ovo današnje, zatočeno tužilaštvo i pravosuđe, biti u stanju da procesuira krivične prijave protiv firme za koju postoji osnovana sumnja da je paravan za DB poslove”, zaključio je Medojević.

Bonus video: