Drva kod prodavaca i do četiri puta skuplja nego kod Uprave šuma

Cijena drva koja nudi Uprava ista je u svim područjima Crne Gore, i kako kažu, nije se mijenjala u odnosu na prošlu godinu
244 pregleda 0 komentar(a)
Drva za ogrijev, Foto: Arhiva Vijesti
Drva za ogrijev, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.10.2011. 10:58h

Metar drva za ogrijev kod prodavaca u Crnoj Gori je i do četiri puta skuplji nego kod Uprave šuma, dok oni koje se bave tom djelatnošću porez plaćaju samo ukoliko su u posljednjih godinu zaradili preko 18 hiljada eura.Cijena metra drva kod prodavaca iznosi od 25 do 45 eura, zavisno od vrste drveta, njegove obrade, načina dopremanja i regiona u kojem se prodaje, saopštili su agenciji Mina-business njihovi predstavnici.Iz Uprave šuma, čija su drva i do četiri puta jeftinija nego kod prodavaca, objašnjeno je da je Zakonom koji uređuje tu oblast predviđeno davanje drva stanovnicima seoskih područja za njihove potrebe.

Cijena Uprave ista svugdje

“Metar drva je sedam ili osam eura, u zavisnosti od vrste drveta, na koju se dodaje i PDV”, kazali su iz Uprave šuma.Oni su dodali da je cijena drva koja nudi Uprava ista u svim područjima Crne Gore, kao i da nije se mijenjala u odnosu na prošlu godinu.Oporezivanje onih koji se bave prodajom drva za ogrijev, međutim, zavisi od načina na koji su registrovani kao poreski obveznici, objašnjeno je iz Poreske uprave (PU).

“Ukoliko se prodajom drva bave osobe koje su u skladu sa zakonom registrovane za porez za dodatu vrijednost (PDV), one su dužne da obračunavaju i plaćaju tu vrstu poreza”, naveli su iz PU.

Ko ostvari manje od 18 hiljada - ne plaća porez

Oni su dodali i da prodavci drva, koji u poslednjih 12 mjeseci ostvare manje od 18 hiljada eura prometa, nijesu obvezni da plate porez.

Zakonom o PDV-u je, kako se navodi, predviđeno i da poreski obveznici sami podnose godišnju prijavu za tu vrstu poreza.“PDV se obračunava godišnje i obračunava ga sam poreski obveznik u poreskoj prijavi. On taj porez plaća istovremeno sa podnošenjem poreske prijave”, objasnili su iz PU.Oni su kazali i da PU obavlja inspekcijski nadzor i preduzima mjere naplate kada je riječ o onima koji se bave prodajom drva, bilo da se radi o firmama ili građanima.

Iz PU su podsjetili i da su sječa drveta i gazdovanje šumama uređeni Zakonom o šumama, kao i da naknade za sječu i prodaju propisuje nadležni organ Uprave za tu oblast.

Bonus video: