Ročište za Tehnostil odloženo na neodređeno vrijeme

Bankrot je, prema riječima Jaukovića, neminovan jer je vrijednost priznatih potraživanja veća od vrijednosti imovine
0 komentar(a)
Tehnostil, Foto: Ivan Petrušić
Tehnostil, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.09.2011. 11:09h

Ročište u Privrednom sudu za nikšićku kopmaniju Tehnostil, prvi privatizovani pogon Željezare u koji je na zahtjev radnika, u junu uveden stečaj, odloženo je na neodređeno vrijeme dok Apelacioni sud ne donese odluku po žalbi stečajnih povjerilaca bivših vlasnika, rusko-švajcarske kompanije Tehnostil.

"Punomoćnici stečajnih povjerilaca bivših vlasnika, odnosno kompanija Tehnostil trejding i Tehnostil LBR Rumunija, podnijeli su na ročištu nove dokaze kojima traže da se prizna 3,5 miliona od oko četiri miliona eura koji su im osporena. Dokumentacija koja je priložena nije bila u firmi i nije mi bila dostupna tako da je moram pregledati i vidjeti da li ima osnova za njihovu žalbu", kazao je "Vijestima" stečajni upravnik Dragoslav Juković.

Drugi razlog odlaganja na neodređeno je, prema riječima Jaukovića, žalba koju su punomoćnici bivših vlasnika uložili na rješenje o uvođenju stečaja iz procesnih razloga.

Državno tužilaštvo je najavilo pokretanje krivičnog postupka protiv odgovornih u preduzeću ali još uvijek nijesu poznati rezultati istrage

Bankrot je, prema riječima Jaukovića, neminovan jer je vrijednost priznatih potraživanja veća od vrijednosti imovine.

"Svih 92 radnika su prodali svoja radna mjesta, manji broj njih se penzionisao, jedan dio čeka poziv invalidske komisije a 23 radnika koji su zainteresovani da nastave posao dogovorili su se sa Ministarstvom ekonomije da im se organizuje dvomjesečna obuka nakon koje bi vjerovatno bili angažovani u Željezaru“, kazao je Jauković.

Potraživanja u iznosu od oko 16,5 miliona eura prijavila su 44 povjerioca, a najveći povjerilac je bivši vlasnik koji je prijavio potraživanja u iznosu od deset miliona eura.

Njima je stečajni upravnik osporio nešto manje od četiri miliona eura, što predstavljaju skoro sva osporena potraživanja.

Vlasnik preduzeća je sredinom 2009. godine obustavio proizvodnju a nekoliko mjeseci kasnije izvezao u Suboticu mašine vrijedne dva miliona što je bio dovoljan razlog da radnicu počnu sa protestima koji su trajali dva i po mjeseca, a dvadesetak dana su štajkovali glađu.

U maju prošle godine uvedena je privremena uprava a za privremenog upravnika je postavljen Jauković. Državno tužilaštvo je najavilo pokretanje krivičnog postupka protiv odgovornih u preduzeću ali još uvijek nijesu poznati rezultati istrage.

Bonus video: