MANS podnio krivične prijave protiv Vujovića i Jablana

Vujović se u krivičnoj prijavi MANS-a tereti da je prekršio Zakon o koncesijama prilikom izrade koncesionog akta
57 pregleda 0 komentar(a)
Branko Vujović, Foto: Vesko Belojević
Branko Vujović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.09.2011. 11:03h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dostavila je Vrhovnom državnom tužiocu krivične prijave protiv bivšeg ministra ekonomije, Branka Vujovića, i koordinatora projekta gradnje brana na Morači, Nikole Jablana, zbog sumnje da su prilikom pripreme projekta zloupotrijebili službeni položaj.

Vujović se u krivičnoj prijavi MANS-a tereti da je prekršio Zakon o koncesijama prilikom izrade koncesionog akta, prikrivao bitne informacije u vezi sa projektom izgradnje kaskadnog sistema hidroelektrana (HE) na Morači, kao i da je manipulisao podacima o ekonomskim koristima koje će Crna Gora imati od tog posla.

Iz MANS-a su naveli da je tokom javne rasprave o Nacrtu koncesionog akta, u oktobru prošle godine, predstavljena ekonomska analiza koju je navodno izradio Univerzitet Mediteran i koja pokazuje pozitivne ekonomske efekte od gradnje HE.

"Kada je u februaru objavljena ta analiza, ispostavilo se da nije uključila cjelovite troškove za zaštitu životne sredine"

"Na taj način je javnost svjesno dovedena u zabludu, jer su joj predstavljeni nerealni pozitivni efekti koje će građani, odnosno država ostvariti od realizacije projekta gradnje HE na Morači", saopštili su iz MANS-a.

Oni su kazali i da je Ministarstvo ekonomije od kraja 2009. do početka ove godine odbijalo da objavi tehničko-ekonomsku analizu koju je uradio švedski Poyry, za koju su tvrdili da predstavlja cost-benefit analizu.

"Kada je u februaru objavljena ta analiza, ispostavilo se da nije uključila cjelovite troškove za zaštitu životne sredine i one mogućeg seizmičkog potresa, zbog čega se ne može govoriti o relevantnoj cost-benefit analizi i nije moguće utvrditi društveni interes", naveli su iz MANS-a.

Vlada u međuvremenu izmijenila tendersku dokumentaciju

Oni su objasnili da je po svim tim osnovama podnijeta krivična prijava i protiv Jablana, dok je protiv Vujovića ona proširena i zbog grubog kršenja Zakona o koncesijama u proceduri utvrđivanja Koncesionog akta za gradnju HE.

"Najveća kršenja zakona odnose se na činjenicu da se u utvrđivanju koncesionog područja, Ministarstvo poziva na Detaljni prostorni plan za HE na Morači, koji još nije usvojen i nema pravnu snagu, kao i na ostavljanje mogućnosti budućem koncesionaru da predloži tehničko rješenje za gradnju brana", rekli su iz MANS-a.

Oni su dodali i da činjenica da je Vlada u međuvremenu izmijenila tendersku dokumentaciju za dodjelu koncesija za brane na Morači i najava da će Skupštini biti predloženo da ih direktno dodijeli Elektroprivredi (EPCG), izaziva novu zabrinutost, jer bi to značilo da će građani finansirati projekat.

"Sve to je uticalo da postupak bude netransparentan i, uz manipulaciju podacima o ekonomskim koristima, postoji opravdana bojazan da bi projekat bio štetan po društvene interese, zbog čega pozivamo državnog tužioca da najhitnije procesuira prijave", zaključili su iz MANS-a.

Bonus video: