Bolje da Grci bankrotiraju nego da se vrate na drahmu

Zamislite da jedna od američkih država bankrotira. Da li bi se SAD odrekle dolara? Ne vjerujem.
0 komentar(a)
lukšić, Foto: Facebook
lukšić, Foto: Facebook
Ažurirano: 28.09.2011. 18:32h

"Mislim da je bolje proći i kroz bankrot ili kako god da to nazovemo, nego da se vrate na drahmu", poručuje premijer Igor Lukšić Grcima u novom blogu o ekonomskoj krizi i budućnosti eurozone.

"Već sam blogovao neke stavove o euru i fiskalnoj krizi. I dalje čvrsto vjerujem da je pravi, dugoročni odgovor da se euro zadrži, a ne da se odbaci", piše premijer.

"Zamislite da jedna od američkih država bankrotira. Da li bi se SAD odrekle dolara? Ne vjerujem. Zamislite da smo u Njemačkoj od prije 15 godina i da je jedna od država bankrotirala. Da li bi se Njemačka odrekla marke? Opet, ne vjerujem. Zato, ako neke države euro zone bankrotiraju, zašto bi euro nestao?"

Trezor kao rješenje

Lukšićev predlog je jedna vrste Trezora ili neke druge slične službe kao dijela Ecofin departmana Evropske komisije, koji bi bio nadležan za emisiju euro-obveznica.

Trezor Evropske komisije, smatra on, mogao bi da definiše uslove za zemlje koje ne poštuju propisane politike, a ispunjenje tih uslova bi provjeravale Evropska komisija i MMF prije isplate novca, kako bi se spriječilo aktiviranje garancija jednog dana.

"Takva šema bi mogla umiriti tržišta i ponuditi dobar prostor za manevar zemljama koje bi mogle čak i bankrotirati, a da ne izazovu značajnije nove troškove za jake privrede", piše Lukšić u novom blogu.

Bonus video: