Vlada raspisala novi tender za prodaju državnih akcija Pobjede

Dugoročne obaveze preduzeća dostigle su 6,78 miliona eura, a kratkoročne 3,75 miliona eura
0 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 27.09.2011. 10:52h

Vlada je raspisala novi tender za prodaju 85,99 odsto državnih akcija u Novinsko-izdavačkom preduzeću Pobjeda, a zainteresovani ponude mogu dostavljati do 10. novembra.

Pravo učešća na tenderu za kupovinu 3,24 miliona akcija Pobjede imaju preduzeća, uključujući i konzorcijume, koja otkupe tendersku dokumentaciju i potpišu izjavu o povjerljivosti podataka.

Zainteresovani mogu dostaviti ponudu ukoliko imaju najmanje trogodišnje iskustvo u obavljanju osnovne djelatnosti Pobjede, kao i ako su na kraju prošle poslovne godine imali najmanje osam miliona eura prihoda i ukupnu aktivu vrijednu 15 miliona eura.

Nominalna vrijednost akcije je pet eura, a kompanija je na kraju prošle godine imala nepokriveni gubitak od 19,77 miliona eura, kao ispravku vrijednosti kapitala

Učesnici na tenderu, nakon otkupa tenderske dokumentacije, mogu formirati konzorcijum, koji ima mogućnost da dostavi ponudu ukoliko njegov član sa većinskim udjelom ispunjava tražene uslove.

Predviđeno je da potencijalni učesnici najkasnije do 27. oktobra dostave Tenderskoj komisiji zahtjev da otkup 10.000 eura vrijedne tenderske dokumentacije, nakon čega će dobiti instrukcije o načinu njenog plaćanja.

Pobjeda, čija je osnovna djelatnost izdavanje novina, završila je prvu polovinu ove godine sa neto gubitkom od 484.670 eura, tri puta manjim nego u uporednom periodu.

Prihod preduzeća na kraju drugog kvartala je, prema podacima iz izvještaja objavljenog na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, bio četiri odsto veći nego u uporednom periodu i iznosio je 1,79 miliona eura.

Dugoročne obaveze preduzeća, koje izdaje dnevnik Pobjeda, sportski list Arena i sedmično izdanje na albanskom jeziku Koha Javore, dostigle su 6,78 miliona eura, a kratkoročne 3,75 miliona eura. Ukupna aktiva kompanije na kraju drugog tromjesečja je iznosila 8,62 miliona eura, što je 9,6 odsto više nego u uporednom periodu.

Pobjeda je akcionarsko društvo, sa kapitalom od 18,3 miliona eura podijeljenih na 3,65 miliona običnih akcija.

Nominalna vrijednost akcije je pet eura, a kompanija je na kraju prošle godine imala nepokriveni gubitak od 19,77 miliona eura, kao ispravku vrijednosti kapitala.

Bonus video: