Desetak tajkuna duguje i do 700 miliona eura

Problem kod tajkuna je što su pare dobijene od kredita potrošene na lični luksuz, kupovinu auta, kuća, stanova
51 pregleda 0 komentar(a)
medojević, Foto: Boris Pejović
medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.09.2011. 08:07h

Najveći problem crnogorske ekonomije, koji se mora hitno rješavati su ogromni nenaplativi krediti, koji dostižu cifru od jedne milijarde eura.

Poseban problem predstavlja visoka koncentracija dugova, gdje je desetak tajkuna dužno bankama između 600-700 miliona eura, a tržišna vrijednost njihovih hipoteka ne prelazi 150 miliona eura" izjavio je “Vijestima” lider Pokreta za promjene (PZP) Nebojša Medojević.

On je kazao da su banke “zbog ovakvih plasmana suočene sa ogromnim gubicima koji bi, ako bi se realno prikazali, doveli većinu banaka u situaciju, da ili iz sopstvenih sredstava nadoknade gubitak ili da izgube dozvole i odu u stečaj”.

" Banke više ne mogu da odlažu naplate svojih kredita kod tajkuna i sada ulazimo u dramtičan period, kada se tajkuni obraćaju državi za pomoć.

Problem kod tajkuna je što su pare dobijene od kredita potrošene na lični luksuz, kupovinu auta, kuća, stanova, prebacivane na privatne račune u zemlji i inostranstvu ili iskorišćene za vraćanje ranijih dugova.

Samo manji dio novca je uložen namjenski za investiranje u kapacitete koji su dati kao zalog kreditima.

Po receptu tajkunske majke

Slučajevi Pantomarketa i Vektre su već doveli do toga da je Vlada častila i jednog i drugog višemilionskim iznosima državne pomoći, a nekima je i oprošten neplaćen PDV, doprinosi za plate radnika, neispunjavanje investicionih planova i kršenje ugovora o koncesiji na šume"tvrdi Medojević.

Umjesto da Vlada prizna da su ovim privatizacijama "kupljeni loši vlasnici" i da se skoncentriše na sprečavanje likvidacije opreme iz fabrike u Pljevljima, pronađe nove strateške investitore za hotele u Herceg Novom, Vlada, kako je istakao Medojević, “pregovara oko garancije za kredit od 110 miliona koji Vektra ne može da vrati”.

" PzP predlaže da Vlada sagleda koliko je novca i na koji način potrošeno u investiciju u bivši “Velimir Jakić” i da sa povjeriocima pregovara o otkupu duga, koji sada ne vrijedi mnogo, jer ga dužnik “Vektra Jakić” ne može vratiti.

Državni tužilac bi morao da pokrene istragu protiv ovakvih dužnika da provjeri koliko je novca dobijenog iz kredita potrošeno nenamjenski, ili možda oprano i izneseno na privatne račune van zemlje i da zaplijeni imovinu u zemelji i inostranstvu ovim tajkunima.

Jednostavno, ako smo po receptu tajkunske majke Veselina Vukotića, davali budzašto naše najvrednije resurse i kupovali "dobre vlasnike", sada bi trebalo da pokušamo da što prije "prodamo ove propale tajkune" i kroz diskont dugova čak i nešto zaradimo" zaključio je Medojević.

Prodati zarobljene hotele i fabrike

Medojević smatra da fabrike i hotele koji su godinama zarobljeni kod ovih neuspješnih vlasnika, “treba pokušati prodati strateškim investitorima, a u međuvremenu sklopiti ugovore o menadžmentu i dovesti profesionalce koji bi upravljali imovinom uz nadzor države”.

" Trzišna ekonomija podrazumijeva da rizik i profit od kreditnih aranžmana dijele povjerilac i dužnik.

Davanjem garancija za 110 miliona eura kredita Vektri, značio bi još jedan izum crnogorske ekonomke škole, da država, njen budžet i poreski obveznici preuzimaju rizik i pokrivaju gubitak, a tajkuni uzimaju profit i pare iznose iz zemlje.

PzP će povodom davanja garancija Vektri inicirati kontrolno saslušanje ministra finansija Milorada Katnića" kaže Medojević.

Bonus video: