Nikšićki invalidi rada: Neka bude povišice i za nas

„Tražimo da invalidima rada sva primanja budu uvećana od 20 do 50 odsto, zavisno od primanja"
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.09.2011. 19:28h

Nikšićki invalidi rada pridružiće se štrajku koji su najavile njihove kolege iz drugih opština nezadovoljni položajem u kome se nalaze i isprovocirani najavljenim povećanjem poslaničkih plata.

„Tražimo da invalidima rada sva primanja budu uvećana od 20 do 50 odsto, zavisno od primanja. Pitamo poslanike i ministre, ako oni ne mogu živjeti od nekoliko hiljada eura mjesečno, kako mi ostali da preživimo“, stoji u dopisu Udruženja invalida rada Nikšić, koji je potpisao predsjednik Jovo Minić.

Oni pozivaju oba Sindikata da stanu u zaštitu radničkih prava, a posebno prava osoba sa invaliditetom i invalida rada koji su u najtežoj situaciji.

„Čim je odlučeno da se povećaju plate poslanicima, Vlada je reagovala tako što je saopštila da se plate i penzije ne mogu povećati. Izuzetak su poslanici, jer oni rade u ’teškoj’ industriji“, navodi se u dopisu.

Nikšićki invalidi rada napominju da ih niko nije zvao da se uključe u raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, niti su ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović i predsjednik Vlade Igor Lukšić odgovorili na dopise koje im je Savez invalida uputio prije nekoliko dana.

„Niko ne odgovara niti nas uključuje u rasprave. Vjerovatno čekaju neke izbore, pa dako se tada neko od njih sjeti nas. Pitamo sve institucije sistema u Crnoj Gori zašto ćute kada su invalidi rada u pitanju, a usta su im puna Evrope. Nema od čega da se živi, sva preduzeća su nažalost zatvorena“, stoji u dopisu nikšičkih invalida rada.

Oni traže od Vlade da Savezu invalida rada i opštinskim udruženjima koja zastupaju invalide rada uplate određena sredstva kako bi mogli normalno da funkcionišu, kao i da svim invalidima rada prve, druge i treće kategorije odobre popuste za pregled kod ljekara, popuste za prevoz i druge popuste.

„Takav položaj imaju naše kolege u Evropi i neka se pozovu na njih, a ne na države u okruženju, na koje se pozivaju, a sa kojima su do juče bili u ratu“, poručili su iz Udruženja invalida rada Nikšić.

Bonus video: